Barcelona
Societat Barcelona 24/03/2023

La superilla de l'Eixample: com se la imaginaven i com està quedant

Els trams que acolliran la festa ciutadana d'aquest dissabte ja tenen vegetació i mobiliari

3 min
Simulació de com ha de quedar el carrer Rocafort i vista real de les obres aquest divendres

BarcelonaL'equip d'Ada Colau no podrà fer cap inauguració oficial del seu projecte insígnia: els eixos verds de l'Eixample (batejats com a superilla tot i que ja no s'inscriuen dins de la lògica de la quadrícula de la superilla). No tindran inauguració perquè a partir del 4 d'abril les normes electorals impedeixen que es facin actes d'aquest tipus pel fet que les eleccions municipals ja estaran convocades. Però els de Colau sí que hi faran una festa ciutadana avançada, aquest mateix dissabte, i com a colofó a les jornades internacionals que aquesta setmana han analitzat els canvis que han de fer les ciutats per adaptar-se a la crisi climàtica. La festa no es convoca en un tram qualsevol de la superilla, sinó en aquells on les obres ja estan més avançades. I on, per tant, ja comença a ser possible la comparació entre el que es va dir que es faria (el render, on sempre fa bon dia i els arbres presenten el seu millor aspecte) i la realitat.

Obres aquest divendres a la confluència entre Rocafort i Aragó.
Aspecte del xamfrà després de les obres segons una simulació.

La zona on la superilla ja s'acosta més a la seva fotografia definitiva és el tram del carrer Rocafort que va de Diputació a Aragó, un dels dos escenaris de la festa ciutadana. I on, des de principis d'aquesta setmana, els grans escocells (forats dels arbres) previstos en aquests espais ja s'han començat a omplir de vegetació. Ja hi ha també bancs i taules, tot i que alguns dels elements que s'hi havien de posar els van robar abans fins i tot que s'arribessin a col·locar, uns fets que l'Ajuntament ja ha anunciat que denunciarà.

Obres al tram de Consell de Cent on tindrà lloc la festa aquest dissabte.
Aspecte futur del carrer Consell de Cent segons una simulació.

L'altre escenari de la festa serà el tram del carrer Consell de Cent entre Enric Granados i rambla Catalunya. El ritme de les obres en aquestes zones contrasta amb el d'altres llocs, on tot sembla estar molt més a les beceroles, com el gran forat que encara hi ha a la confluència dels carrers Borrell i Consell de Cent, que és una de les quatre places previstes en aquesta primera fas de les obres. O, també, a Enric Granados amb Consell de Cent.

Els treballs, encara endarrerits, a la plaça que s'ha de crear a la confluència entre Consell de Cent i Enric Granados.

Tot hauria d'estar acabat al maig, a temps per ser lluït (però no inaugurat) abans de les municipals. I els responsables d'Urbanisme insisteixen que l'obra en conjunt segueix el calendari previst, però quan es va fer el canvi de fase per començar a reformar la meitat de carrer sobre la qual encara no s'havia intervingut, alguns trams ja anaven molt avançats respecte d'altres. Quan estiguin acabats els quatre eixos, es calcula que els vianants hauran guanyat 58.000 metres quadrats i que el verd ocuparà el 12% de tot l'espai reformat.

stats