Barcelona

Els taxis homenatgen el company mort diumenge i denuncien el menyspreu cap a la seva professió

Élite Taxi demana justícia per al conductor agredit

3 min
Els taxistes de Barcelona desfilen en una marxa lenta per recordar el company mort aquest diumenge.

BarcelonaHomenatge sentit dels taxistes al company mort aquest diumenge, arran d'una agressió mentre estava de servei a Barcelona. Familiars, amics i taxistes d'arreu s'han concentrat al llarg de Gran Via i el passeig de Gràcia de Barcelona en la marxa lenta convocada per Élite Taxi per recordar Carlos Ríos, que va ingressar crític divendres a l'hospital després de l'agressió d'un motorista arran d'una discussió de trànsit, "una absurditat", segons lamentava Tito Álvarez, el portaveu de l'associació que ha convocat l'homenatge, i que ja ha anunciat que es presentarà com a acusació en la investigació judicial del cas.

Centenars de taxistes s'han concentrat en una jornada en què l'objectiu no era debatre els problemes del sector, però en què el malestar s'ha fet palès. Els taxistes estan farts del menyspreu que asseguren que té una part de la societat cap a la seva professió i se senten maltractats. "Sempre som els dolents de la pel·lícula. La gent és molt poc empàtica i no entén que estem treballant tot el dia al carrer", explica un d'ells. Tot i que les agressions físiques són una excepció, les tensions són habituals. "Abans de sortir del cotxe comptem fins a 10. Que aquesta desgràcia serveixi d'exemple perquè no torni a passar", deia Álvarez durant la mobilització.

Els taxistes han tallat la Gran Via de Barcelona, entre el carrer Bailèn i plaça Espanya, i també han ocupat part de passeig de Gràcia sota la mirada atònita d'alguns turistes. Tot i que avui ho fan en veu baixa, perquè l'objectiu de la marxa era recordar el company mort i reclamar justícia, els taxistes denuncien un ambient de crispació que asseguren que va en augment. Expliquen que diàriament aguanten atacs verbals i que no van a més perquè ells s'ho prenen amb tranquil·litat. Agustín Palacios, taxista d'Élite Taxi, explica que cada cop que hi ha algun estira-i-arronsa —que són habituals quan es passen tantes hores al carrer— sempre acaba en un insult.

César López, que tan sols fa un mes que condueix un taxi per Barcelona, diu que ja ha tingut temps de sobres per ser insultat. Un portaveu de PakTaxi ha denunciat que fa poc van agredir un dels seus conductors. Entre la resta de queixes dels taxistes destaca el poc respecte pel carril bus-taxi, "que és pràcticament el 80% de la nostra manera de treballar". El mateix taxista explica que sense aquest carril perden la velocitat comercial i "el motiu pel qual els usuaris agafen taxis".

Globus al cel en memòria de Ríos

Álvarez ha anunciat que Élite Taxi, associació de la qual formava part Ríos, va comparèixer aquest dimarts al jutjat per demanar ser acusació particular: "Volem saber què va passar i prendre, juntament amb la família, la decisió que ells vulguin". Des de l'associació van demanar diumenge que s'investigués l'agressor per homicidi, i no per lesions, que és el delicte pel qual el van detenir inicialment, quan el conductor va ingressar crític a l'hospital.

La família del taxista també ha assistit a l'homenatge, i la seva neboda, amb qui la víctima compartia taxi, ha agraït als altres taxistes el seu suport i unitat. El representant de la família també ha demanat respecte per la seva intimitat en aquests moments de dol. L'acte s'ha tancat amb un minut de silenci que ha creat al passeig de Gràcia una calma impossible qualsevol altre dimecres al migdia. Finalment, familiars i amics de Ríos han deixat anar enmig de l'emoció globus al cel de Barcelona.

stats