Societat Barcelona 12/09/2022

Torna la Mercè amb grans aforaments i un concert homenatge a Pau Riba

Barcelona es prepara per celebrar la festa major en plena normalitat i amb els nivells d'afluència del 2019

Joan Cebrián
3 min
Programació de les Festes de la Mercè de 2022

BarcelonaTornen els grans escenaris, es retira la mascareta i ja no hi haurà reserva prèvia per a les Festes de la Mercè. "Normalitat absoluta", ha deixat clar el tinent d'alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Jordi Martí, que ha dit que tal com va passar a les festes de Gràcia o Sants, aquest cop la Mercè també recupera els aforaments, escenaris i funcionament habituals. Entre el 23 i 26 de setembre la festa major de Barcelona tornarà a ser com era en l'època precovid i l'Ajuntament es prepara per tenir uns nivells d'afluència similars als del 2019.

Per a l'Ajuntament, no serà un problema: "A les festes majors de Gràcia i Sants els dispositius han funcionat i tot s'ha pogut celebrar amb normalitat, sempre en aquesta situació extraordinària que significa una festa que ocupa massivament l'espai públic". Hi ha dues incògnites: si la vaga de neteja prevista per a aquells dies tirarà endavant i si es repetiran les imatges dels macrobotellons de l'any passat, quan l'oci nocturn estava tancat i es van concentrar milers de persones en zones on no hi havia cap activitat programada. El consistori confia que no passarà: "En el moment en què les festes tornen a la normalitat i no hi ha reserva prèvia, és més fàcil incorporar la participació de milers de persones de dia, de vespre i de nit en tot el programa. S'ha fet una programació compensada a les nits de més afluència amb més oferta per poder oxigenar tots els espais", ha explicat Martí.

Programa de la Mercè 2022

Els primers esdeveniments multitudinaris seran el pregó, de la cineasta Carla Simón, i el toc d'inici. El tècnic de Festes i Tradicions de l'ICUB, Joan Camps, ha revelat que es tornarà a celebrar la Nit de Vigília, el dia 23 al vespre. Les obres a la Via Laietana obligaran a traslladar el correfoc al passeig de Gràcia, que commemora també els 200 anys de la seva inauguració. Les exhibicions pirotècniques també retornaran amb la celebració del XXIII Festival Pirotècnic Internacional a l'Espigó del Gas el 23 i 24, i el torn dels castellers serà el 24 i 25 a la plaça Sant Jaume.

D'altra banda, no només els concerts anunciats aquest juliol jugaran un paper rellevant en la festa, sinó que també tindran un espai clau les arts de carrer. "La gent del teatre del carrer s'ha estat més de dos anys amb els circuits tancats, hi ha moltes companyies que han patit molt. És molt important per al sector obrir el festival amb un suport i pressupost que permetin donar visibilitat després de passar-ho tan malament", ha reivindicat la responsable de Mercè Arts al Carrer, Marta Almirall. La descentralització de les Festes de la Mercè implicarà celebrar activitats humorístiques i infantils a espais com el parc de l'Aqüeducte (Ciutat Meridiana) o el castell de Montjuïc.

La Mercè homenatjarà Pau Riba

Una de les grans novetats d'aquesta edició de la feta major de Barcelona és un concert d'homenatge a Pau Riba. "No vol ser un homenatge en el sentit clàssic, sinó una trobada dels amics de Riba per reivindicar la seva figura no només com a músic, també com a poeta, escriptor i com a persona que va sacsejar la cultura del nostre país de manera permanent", ha afirmat Martí. El divendres 23 se celebrarà en honor seu un concert l'escenari de l'avinguda de la Catedral on participaran 30 artistes del món de la música o la poesia com Enric Casasses, Joan Garriga o Sílvia Pérez Cruz, a més dels seus fills.

La presència de Roma com a ciutat convidada es deixarà notar en espectacles, projeccions, concerts i altres activitats.

stats