Societat 26/02/2011

El 60% dels joves barcelonins ha fumat porros el darrer mes i un 40% s'ha emborratxat

Gairebé el 27% veu importants les drogues per lligar

Acn
3 min
Un noi es fa un porro en un parc de Barcelona

BarcelonaEl 60% dels nois i el 43,2% de les noies d'entre 12 i 16 anys de Barcelona han fumat porros el darrer mes. A més, els adolescents que asseguren que s'han emborratxat en el mateix període són el 38,9% dels nois i el 43,4% de les noies. Tant en un cas com en l'altre el consum d'aquestes substàncies a la capital catalana per part de menors superen les mitjanes catalanes. A Catalunya, el 51,6% dels nois ha fumat porros el darrer mes i el 44,6% de les noies, i el 38,9% d'ells i el 43,4% d'elles s'han emborratxat. Aquestes són algunes de les dades que recull l'informe 'Infants i famílies a Barcelona' elaborat pel Consistori i l'Institut d'Infància i Món Urbà CIIMU, al que ha tingut accés l'ACN.

El consum de drogues més extens entre els joves de 14 a 18 anys són l'alcohol, el tabac i el cànnabis. Tot i això, hi ha un 2% que assegura haver provat altres tipus de drogues.

Segons l'estudi (i a partir de dades del Panel de Famílies i Infància 2008), el 28,3% dels nois barcelonins fan botellón habitualment, pràctica que també realitzen el 26,1% de les noies. Tot i aquesta diferència, són més les adolescents que asseguren que s'han emborratxat. El 33% dels joves de Barcelona fumen com a mínim una cigarreta cada setmana.

El consum d'aquestes substàncies augmenta a mesura que ho fa l'edat. Als 14 anys l'11% diu que s'ha emborratxat el darrer mes, però als 18 anys fan aquesta afirmació el 70,4%. Sobre el consum de tabac, als 14 anys el 24% fuma i quatre anys després ho fa el 48,6%.

Entre els 14 i els 17 anys el cànnabis ha estat la droga més detectada als serveis d'urgències. Aquesta detecció ha incrementat considerablement en els últims anys, ja que el 2003 es van comptar nou joves atesos per consum d'aquestes substàncies i el 2008 en van ser 42. Per contra, l'atenció per consum de cocaïna s'ha mantingut estable en els darrers anys.

Un dels principals problemes és que els joves que consumeixen aquestes substàncies no tenen consciència que sigui perillós per a ells i, fins i tot, asseguren que en algunes situacions les necessiten. Així, el 10% dels nois i el 5% de les noies de 15 a 17 anys no veuen cap perill en fumar porros.

Avalen el seu consum

Gairebé el 27% dels joves barcelonins consideren importants les drogues per a desinhibir-se per lligar o relacionar-se amb persones que els hi agraden. El 26% les consumeix per gaudir més quan surt de nit, el 24,5% per oblidar problemes personals, el 19% per aguantar més temps en una festa o discoteca, el 17% per sentir-se bé, 12,8% per relaxar-se i el 8,4% per no ser menys que els amics.

L'estudi també revela que molts d'aquests joves se senten pressionats a tenir aquestes conductes. El 6,6% diu que s'ha sentit pressionat per algun company a fumar, el 8,1% a beure begudes alcohòliques i el 3,4% a provar marihuana o altres drogues.

Però no només destaca el consum de drogues, sinó també d'alguns medicaments que els joves consumeixen de forma reiterada. És, per exemple, el cas dels tranquil·litzants sense prescripció mèdica, que entre els joves de quart de secundària, batxillerat i cicles formatius de grau mitjà és d'un 8,5%.

El fet de tenir parella o el nivell socioeducatiu de la mare hi influeixen

Un altre informe ('Adolescents a Barcelona: estils de vida, àmbit educatiu i conductes relacionades amb la salut') assenyala la influència que el context social i familiar tenen sobre el consum de substàncies additives per part dels joves. El consum d'alcohol, tabac i haixix és més comú entre els joves que tenen mares amb estudis universitaris i aquells d'entorns socials acomodats.

La probabilitat d'haver fumat porros el darrer mes és menor en aquelles llars on hi ha un alt grau de comunicació, així com en aquelles on els progenitors exerceixen un major control.

Els amics també són un factor determinant. La probabilitat de fumar porros és 2,7 vegades més alta en el cas de joves que tenen amics que ho fan sovint. El mateix passa amb l'alcohol (5,6 vegades més probable) i si fumen tabac sovint (12,6).

Tenir o haver tingut parella també influeix. Segons l'estudi, els joves que han tingut parella tenen 5 vegades més probabilitat d'haver fumat tabac o haixix en el darrer mes que els que no en tenen. La raó de probabilitat d'haver-se emborratxat el darrer mes és 2,6 vegades major si es té xicot que si no se n'ha tingut mai o 2,9 vegades si s'ha tingut parella en el passat (en comparació amb els que no n'han tingut mai).

stats