Medi ambient

Per què Bellprat, amb 13 habitants, no deixa que hi entri ningú?

Els veïns restringiran l'accés a la població per denunciar la "destrucció del municipi en nom de les energies renovables"

2 min
Rètols on els veïns de Bellprat declaren la seva sobirania

BarcelonaEls veïns de la vila de Bellprat (l'Anoia) han decidit tancar el municipi. Literalment. A partir d'aquest divendres, i de manera indefinida, l'entrada al poble serà restringida "amb unes barres, com si fos un pas a nivell" per poder "decidir qui hi entra i qui no", explica Maite Pérez, veïna de Bellprat. Per què ho fan, això, els veïns?

Els vilatans de Bellprat pretenen denunciar, amb aquesta acció reivindicativa, que els volen "destruir el municipi en nom de les energies renovables". El petit poble, amb unes 50 cases malgrat que durant l'any només hi viuen unes 13 persones, haurà d'acollir –critiquen els veïns– diversos projectes que pretenen fomentar les energies renovables, com un macroparc fotovoltaic de 65 hectàrees a 500 metres del poble, 10 aerogeneradors de 200 metres d'altitud i –la gota que ha fet vessar el got– el projecte d'una línia de molt alta tensió (MAT) que està projectada només a 200 metres del nucli urbà. "Si es fa tot això, Bellprat desapareixerà. Ningú hi voldrà viure", lamenta Pérez. "Hem fet al·legacions, però és una lluita de David contra Goliat", afegeix.

Diuen que tot plegat és un "espoli" al qual s'han vist abocats i avisen les administracions que no estan disposats "a suportar el greuge i la humiliació" que implica ser testimoni de la destrucció del municipi. El paisatge de Bellprat està catalogat com a espai d'interès natural.

Ara a l'entrada de Bellprat hi han col·locat uns rètols on es declaren "sobirans" per decidir "com volen fer les coses al seu municipi", diu Pérez: "Què podem fer? No ens fan ni cas". Són precisament la falta de recursos i la "indefensió absoluta" que diuen que senten davant de multinacionals i empreses el que ha conduït els habitants de Bellprat a adoptar aquestes mesures, sobretot "simbòliques", ja que la veïna de Bellprat reconeix que "les vindran a treure" i que la policia ja "ronda per allà". "És desproporcionat, el poble no ens podem defensar", critica Pérez: "I tot això ho fan en nom de les renovables. Ens sembla bé, però aquesta no és la manera de fer les coses. Només busquen el benefici econòmic, i la resta no els importa".

stats