Societat 11/02/2013

Benet XVI, purificador o inquisidor?

Joseph Ratzinger va arribar al papat amb fama de dur, però al llarg dels anys ha anat suavitzant la seva imatge

Efe
3 min
Benet XVI,a la cova de Sant Pau, l'any 2010/ REUTERS

Ciutat del Vaticà"Purificador", "inquisidor", guardià de l'ortodòxia de l'Església, eurocèntric i conservador han estat alguns dels adjectius que ha rebut Benet XVI, que aquest dilluns ha sorprès tothom renunciant al papat, cosa que no passava com a mínim des de feia set segles.

Benet XVI només es considera, però, un "simple i humil treballador de la vinya del Senyor". Així es va presentar l'alemany Joseph Ratzinger davant els fidels quan el 19 de març del 2005 va ser elegit Papa en el primer conclave del segle XXI. Un pontífex que en aquests anys no ha dubtat a demanar que es resés per ell perquè fos un pastor "dòcil i ferm", perquè "no fugís davant els llops i deixés sol el ramat".

Ratzinger, que durant 24 anys va ser la mà dreta del ja beat Joan Pau II i va portar les regnes de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, l'antic Sant Ofici, va arribar al papat amb fama de "dur". Era el gran favorit, l'únic capacitat per succeir Karol Wojtyla.

Considerat com un dels grans teòlegs d'aquest segle, de tots era conegut el seu desig de tornar a Baviera, on va néixer, cosa que al final no passarà perquè es quedarà a viure al Vaticà. També preferia –segons ha revelat ell mateix– que els cardenals es fixessin en algú altre més fort per guiar l'Església en aquest principi de tercer mil·lenni.

Prova del seu escàs desig de ser elegit Papa són les meditacions que va escriure per al Via Crucis del Divendres Sant del 2005, pocs dies abans de la mort de Joan Pau II; l'homilia que va pronunciar al funeral de Wojtyla, i en la missa prèvia al conclave. Es va mostrar al món com un cardenal que no temia dir les coses pel seu nom i molt crític amb els membres de l'Església, de la qual va dir que era "una barca que fa aigües". Segons els observadors vaticans, un cardenal que té pretensions de ser elegit Papa mai no pronunciaria en els dies previs al conclave paraules similars.

Ratzinger, però, va ser elegit el 265è Papa de la història de l'Església. La seva elecció va aixecar recels i no van ser pocs els que van sentenciar que era "més del mateix" i representava la involució.

La seva primera aparició en públic ja va sorprendre, perquè es va veure un Papa poc preocupat per la imatge -portava sota la sotana un simple jersei de llana. Les seves primeres paraules van ser: "Els senyors cardenals m'han escollit a mi, un simple i humil treballador de la vinya del Senyor, i em consola el fet que el Senyor sap treballar i actuar fins i tot amb instruments insuficients [referint-se a ell mateix]".

La imatge de Ratzinger ha evolucionat al llarg del seu pontificat: ha passat d'una visió de "dur" a una més amable i propera.

El seu papat, però, s'ha vist esquitxat per escàndols d'abusos contra menors comesos per clergues en diferents països, i el robatori i la filtració de documents reservats del pontífex i de la Santa Seu des de la cúria romana. Aquests escàndols han causat gran impressió en Ratzinger, que no entén –com va dir– que els homes d'Església, els que han de donar més exemple, fossin capaços de "delictes tan atroços".

Va demanar perdó a les víctimes d'aquests abusos i als seus familiars, i va mostrar el seu desconcert, alhora que va posar en marxa una sèrie de mesures perquè mai més es produïssin casos similars.

Ratzinger ha canviat la legislació per regenerar l'Església, tot i que algunes veus han criticat les mesures i l'han arribat a acusar d'encobridor.

stats