Societat 06/11/2013

Què va dir l'empresari del Gaixample a la Urbana: “Estoy sangrando”, o “Se están quedando”?

Les transcripcions de la trucada de Benítez a la Guàrdia Urbana difereixen en punts clau: la policia espanyola transcriu "se están quedando" i "esta persona me hace perder la dicción" on la Urbana diu "estoy sangrando" i "esta droga te hace perder la visión". Aquí en teniu l'àudio de la trucada

Acn
3 min

BarcelonaAlguns elements clau de la trucada de l'empresari del Gaixample Juan Andrés Benítez a la Guàrdia Urbana moments abans de ser reduït pels Mossos i morir difereixen força segons el cos policial que la transcriu. Segons la transcripció de la Policia Nacional espanyola, Benítez diu a l'operadora que li han entrat a robar a casa i que les persones "se están quedando". En canvi, la Guàrdia Urbana recull que ha dit "estoy sangrando", que és realment el que se sent, amb força claredat, si s'escolta aquest moment de la conversa.

Aquesta divergència de versions ha estat remarcada aquest dimecres al matí pel conseller d'Interior, Ramon Espadaler, durant la sessió de control al Govern al Parlament. Tot i això, l'advocat de la família de Benítez sempre ha afirma que la víctima només tenia "una mica de sang al nas" i que estava prou lúcid com per trucar la Guàrdia Urbana. L'advocat s'ha preguntat d'on va sortir el toll de sang que van veure després diversos testimonis i que un agent va intentar netejar amb aigua, i ha recordat que l'autòpsia apunta els cops al cap com a causants d'un infart, cosa que li hauria impedit trucar a la Urbana si els hagués rebut abans de l'arribada de la policia.

En un altre moment del diàleg entre Benítez i l'operadora també hi ha una discrepància important en les transcripcions. Mentre la policia espanyola diu que Benítez explica que "esta persona me hace perder la dicción", la transcripció de la Guàrdia Urbana diu que "esta droga te hace perder la visión". Aquesta discrepància és substancial perquè la versió inicial dels Mossos deia que Benítez estava sobreexcitat per alguna droga.

La conversa

En la resta de la transcripció, Benítez demana a la Urbana que acudeixi al seu domicili del carrer Aurora perquè té un lladre a casa a qui ha enxampat dins i "la família està aquí". Quan l'operadora li pregunta si es troba bé, li diu que "no, ens hem barallat" i segueix dient que està "sagnant" o que "s'estan quedant", segons les versions policials. A més, reitera que "està aquí tota la seva família, ens han robat de tot". Preguntat si li han robat a ell, diu que sí i que la droga fa perdre la visió momentàniament però després la recupera o que "aquesta persona" li fa perdre la "dicció" momentàniament però després la recupera. L'operadora li pregunta si la persona de qui parla està conscient, cosa que Benítez confirma i aquí s'acaba la conversa, després que l'operadora li digui que ho notifica immediatament.

Altres converses

A més a més d'aquestes transcripcions, a la causa també hi ha les converses telefòniques entre els Mossos en les que un dels responsables de l'operatiu diu que "el dolent de la pel·lícula és molt dolent i anava superdrogat", referint-se a Benítez, i que aquest es va barallar amb la primera patrulla i va deixar "mig inconscient" una mossa i sense mobilitat un altre agent. En una altra conversa, un comandament explica a un altre que Benítez va provocar una luxació "molt greu de les cervicals" a la mossa a la qual va agafar pels cabells, i que aquesta gairebé va perdre el coneixement i va fer-se "molt mal" als braços. Sobre l'altre agent, el comandament diu que està marejat, com la mossa, i gairebé no es pot moure. En canvi, de Benítez diu que "està viu però fotut".

Els forenses descarten cops amb la porra estesa

D'altra banda, els forenses han ampliat l'autòpsia inicial i conclouen que Benítez no presentava lesions compatibles amb l'ús d'una porra extensible estesa, tot i que no es descarta que s'utilitzés i tampoc analitza si s'hauria pogut utilitzar la mateixa defensa però plegada, com apunta l'informe de la policia estatal. Per això, l'acusació particular ha demanat un nou informe que analitzi si els cops que presentava Benítez s'haurien pogut produir amb la porra plegada.

stats