"És molt bèstia. El soroll és molt pitjor del que hi havia abans de la pandèmia"

Els veïns del Casc Antic i la Barceloneta es manifesten contra l'incivisme a les nits

4 min
Veïns del Casc Antic i la Barceloneta, aquesta tarda, durant la manifestació

El Casc Antic i la Barceloneta no han sigut mai barris tranquils quan arriba l'estiu, però aquest any, amb la fi de les restriccions, la situació supera qualsevol temps passat. Les ganes de festa, principalment de la gent jove, compliquen les nits dels caps de setmana, que en aquesta part de la ciutat comencen els dijous. "És molt bèstia. El soroll és molt pitjor del que hi havia abans de la pandèmia", denuncia l'Elena Martí, veïna de la Barceloneta. "Com que la platja ha sigut un dels primers llocs en obrir, és com si molta gent ho hagués descobert i li ha agafat el gust al botelló", apunta. Un altre lloc que cada dia sembla tenir més públic és el Born. En aquest barri la festa va començar fins i tot abans que acabés l'estat d'alarma i ha anat a més. "Entenc que ha sigut molt dur i que la gent jove necessita sortir i relacionar-se, però això no ho ha de patir tothom. Nosaltres necessitem dormir. Amb els carrers estrets del barri el so puja molt", diu l'Asun Justo, vocal de l'Associació de Veïns del Casc Antic. L'entitat va començar a rebre queixes de veïns pel soroll de les nits i va decidir convocar una assemblea per tractar el tema: "Va venir tanta gent que vam haver d'agafar les cadires i canviar de lloc perquè no hi cabíem", explica l'Asun. En aquella reunió, alguns veïns van decidir que a partir de mitjanit començarien a tirar aigua pel balcó, que començarien una recollida de signatures per portar-les a la Síndica de Greuges i que es manifestarien pels carrers de la ciutat. L'Associació de Veïns de la Barceloneta es va sumar a la convocatòria prevista per avui i aquesta tarda centenars de veïns dels dos barris han sortit al carrer per reclamar una resposta a l'Ajuntament. Les protestes han començat als diferents barris i han coincidit a la Via Laietana amb el carrer Princesa, on han tallat el trànsit amb cartells demanant "prou soroll" i reivindicant "el dret al descans".

Segons expliquen els veïns consultats per aquest diari, a les nits sí que es veuen agents patrullant i, en algunes ocasions, els criden l'atenció, però el problema no s'acaba de resoldre. La prova la tenen cada nit de dijous a diumenge en qualsevol d'aquests barris. Davant l'afluència de públic, alguns bars intenten fer més caixa i tanquen més tard de l'hora permesa. Però quan abaixen la persiana arriben els venedors ambulants amb les seves cerveses. Tot plegat permet allargar la festa fins a la matinada, amb tot el que això comporta. "Visc en un quart pis i tinc doble vidre però ni així puc dormir", lamenta l'Ignasi Jauset, veí del Born. Segons diu, en els 20 anys que fa que viu al barri, mai havia vist res igual. "Dubto que hi hagi qui defensi aquest tipus de turisme", critica, i demana a l'Ajuntament que no sigui "tan permissiu". La sensació és que quan, per fi, els agents aconsegueixen fer marxar els joves del Born, molts opten per anar a la platja. Allà la festa encara s'allarga una mica més i quan la gent decideix marxar cap a casa "segueixen cridant pel barri, bevent i pixant", segons Martí.

El carrer Calders, ple d'orina després d'una nit de festa

Els dos barris també comparteixen el problema de l'orina. "Molts van a pixar al primer carreró que troben i resulta que el primer carreró és on visc jo", explica Juanjo Fernández, que viu en una planta baixa del carrer dels Pescadors, ben a prop de la platja. Lamenta que l'Ajuntament no deixés al barri alguns dels lavabos que va instal·lar per la revetlla i té assumit que això l'obliga a posar-hi remei: "Em desperto cap a les quatre de la matinada, quan ha acabat la festa, i tiro dos cubells d'aigua amb lleixiu perquè no faci pudor l'endemà". Segons explica, els serveis de neteja passen cada dia però a vegades no ho fan fins al migdia i la pudor és insuportable. Tot i així, aquest veí creu que el soroll és similar al de cada estiu però que aquest any sembla més intens perquè amb la fi de les restriccions ha arribat de sobte: "Aquest any l'estiu ha vingut de cop i es nota més, però no crec que sigui ni més ni menys que altres anys", diu. El que sí que considera que ha crescut és la brutícia.

Els hotelers també han protestat per la situació que s'està vivint. En un comunicat emès avui, el Gremi d'Hotels demana a l'Ajuntament "actitud ferma i mesures contundents" per frenar un incivisme que vinculen a "activitats il·legals". El director general de l’entitat, Manel Casals, vincula, de fet, aquest incivisme "als pisos turístics".

Consultat per aquest diari, l'Ajuntament de Barcelona insisteix que està a sobre d'aquesta problemàtica i que s'acaba d'activar el Pla Estiu, que entre altres objectius vol garantir el civisme a l'espai públic. Representants del districte s'han reunit amb els veïns, però no els han acabat de convèncer. "Tot el que ens van dir era molt genèric... Vam sortir decebudes", diu l'Asun Justo. De fet, l'entitat està buscant un advocat per denunciar l'Ajuntament per no poder garantir el dret al silenci.

stats