Societat 18/11/2020

El bilingüisme pot protegir davant de l'Alzheimer

Un estudi demostra que conèixer dos o més idiomes pot endarrerir l’aparició de la malaltia

Eugènia Cardona
1 min
Un nen agafa la mà de la seva àvia que pateix Alzheimer

BarcelonaParlar dues o més llengües és un probable factor de protecció davant de l'Alzheimer. Així ho afirma l'estudi publicat a la Revista de Neurología, liderat pel neuropsicòleg de l'Hospital del Mar i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, el doctor Josep Deví. Segons la investigació, el bilingüisme pot prevenir l'aparició de la malaltia i alentir la seva posterior progressió.

El treball, que ha consistit en la revisió de deu estudis internacionals de referència sobre el multilingüisme i l'Alzheimer, demostra que conèixer diferents idiomes ajuda a combatre les alteracions causades per la demència. La majoria d'aquests estudis coincideixen en la certesa que pot suposar "un retard en el diagnòstic o en l'aparició de la simptomatologia de l'Alzheimer d'entre 4,5 i 7 anys", explica Deví. Només un descarta la relació entre parlar diverses llengües i una major capacitat de resistir al deteriorament cerebral sense presentar complicacions.

Algunes de les investigacions analitzades utilitzaven tècniques de neuroimatge per examinar el cervell dels pacients, unes proves que han permès comprovar com les persones plurilingües presenten un deteriorament més elevat en diverses regions cerebrals i, tot i això, obtenen millors resultats que els pacients monolingües en diverses proves.

La distinció s'evidencia sobretot en tasques que mesuren les funcions executives, ja que la utilització constant de dos idiomes millora l'atenció i el control cognitiu i incrementa la resiliència davant les manifestacions de l'Alzheimer.

stats