Societat 20/06/2019

Els homes gais i bisexuals segueixen sent els que més pateixen LGTBI-fòbia, segons un estudi recent

L’Observatori contra l’Homofòbia lamenta que s'hagi triplicat la infradenúncia durant el 2018

Laura Saula
2 min
Moments de la presentació de l'informe aquest matí al Centre LGTBI de Barcelona

BarcelonaUn any més, l’Observatori contra l’Homofòbia (OCH) ha tornat a constatar que els homes gais i bisexuals són els que més registren incidències relacionades amb la LGTBI-fòbia (49,5% dels casos). Aquestes dades són el resultat d'un estudi sobre l'estat de la LGTBI-fòbia a Catalunya el 2018 que ha sigut presentat avui al Centre LGTBI de Barcelona.

El coordinador tècnic de l'OCH, Cristian Carrer, ha subratllat que durant l'any passat es van registrar 113 incidències, "un 2% més respecte a l'any anterior", i ha alertat de l'augment significatiu d'incidències registrades per persones trans (24,8%), que continuen tenint problemes pel que fa a l'accés al món laboral i al dret d'admissió en espais públics. "És alarmant que una de cada quatre persones trans encara pateixin aquest tipus de situacions", ha lamentat el president de l’OCH, Eugeni Rodríguez.

Per la seva banda, Carrer també ha subratllat que les agressions més registrades són "les agressions verbals, les físiques, l'assetjament i les vexacions". Uns incidents que s'han detectat sobretot a l'àrea metropolitana de Barcelona "durant les nits del cap de setmana en ambients d'oci" i amb un perfil d'agressor que es podria definir com el d'un "home jove que majoritàriament actua en grup".

Lluitar contra la infradenúncia

Durant la presentació també s'ha anunciat que la infradenúncia és un dels principals problemes detectats a l'informe. "Veiem que les incidències no recorren un itinerari oficial de denúncia", ha explicat Rodríguez, que creu que el fenomen és degut "a la desafecció del col·lectiu cap als canals oficials”. Per aquest motiu, ha recomanat “acabar de desplegar la llei LGTBI catalana 57 mesos després de la seva aprovació per garantir la integració i la igualtat de tracte i oportunitats”.

De la mateixa manera, ha expressat que cal seguir reclamant que es pugui presentar la denúncia per LGTBI-fòbia en qualsevol comissaria dels Mossos d'Esquadra de Catalunya, independentment de la qualificació que es faci a posteriori dels fets denunciats (penal o administrativa).

Per això, el president de l'OCH considera que caldria crear “una taula de treball per abordar les violències que pateix el col·lectiu LGTBI, potenciar el grup de treball amb els Mossos d’Esquadra i fer l’Observatori part interessada en els processos administratius sancionadors, tal com recomana el Síndic de Greuges”. De fet, Rodríguez ha anunciat que està previst que al voltant del 28 de juny es realitzi una trobada per abordar la situació a Barcelona amb representants de l'Ajuntament, els Mossos d'Esquadra i la Generalitat.

Finalment, Rodríguez ha dit que, tot i que no podia oferir dades, podia assegurar que aquests primers mesos de l'any han augmentat considerablement les incidències registrades, un fet que relaciona amb la superior visibilitat dels recursos i canals de què es disposen, com el nou Centre LGTBI de Barcelona, estrenat al gener. "A finals d'any les xifres seran molt més altes", ha conclòs.

stats