Societat 01/10/2020

Ayuso diu que no està "en rebel·lia" i complirà l'ordre de confinar Madrid, però la portarà als tribunals

Les noves restriccions són d'"obligat compliment" per a totes les comunitats autònomes

Ara
4 min
La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, en una imatge d'arxiu.

MadridPols a Madrid. El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) publica aquest dijous les restriccions acordades al Consell Interterritorial de Salut d'aquest dimecres i dona 48 hores a la Comunitat de Madrid per confinar una desena de municipis. Les comunitats van rebre l'ordre aquest dimecres a la nit, de manera que divendres a la nit s'haurien d'implementar les mesures. La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, ha deixat clar que les rebutja per haver estat imposades de manera "unilateral i arbitrària" i perquè no estan "justificades científicament", però ha assegurat que les complirà perquè el seu no és un govern "en rebel·lia". "¿Es pensa que som com els seus socis independentistes?", ha respost al portaveu del PSOE a l'Assemblea de Madrid, Ángel Gabilondo, durant la sessió de control. Això sí, ha assegurat que plantarà batalla als tribunals.

Segons es va acordar a la reunió de consellers autonòmics, el confinament perimetral s'ha d'implementar a les ciutats d'arreu de l'Estat de més de 100.000 habitants que presentin una incidència acumulada superior als 500 casos per cada 100.000 habitants, una positivitat en les PCR de més del 10% i més d'un 35% d'ocupació de llits d'unitats de cures intensives, cosa que es dona a la capital espanyola i a deu municipis més. "Una taxa d'incidència superior als 500 casos per 100.000 habitants, que duplica la considerada d'alt risc, permet establir un llindar significativament elevat a partir del qual pot qualificar-se la situació com a extrema, i indica perfectament l'enorme gravetat de la propagació de la malaltia a les unitats territorials que l'experimenten. A partir d'aquest llindar, resulta imprescindible l'adopció amb urgència de mesures de xoc dirigides a mirar de controlar com més aviat millor la situació extrema generada", diu l'ordre del ministeri.

La resolució adoptada preveu limitar les entrades i sortides al territori afectat a desplaçaments necessaris com acudir al lloc de feina o d'estudis, al centre de salut, a les entitats financeres i d'altres motius de força major. L'ordre del govern espanyol va tirar endavant, malgrat que la Comunitat de Madrid hi votés en contra, com Catalunya, Galícia, Andalusia i Ceuta. Múrcia es va abstenir i la resta hi van votar a favor, inclosa la consellera de salut de Castella i Lleó, de Cs. El text publicat especifica que les restriccions són "d'obligat compliment" per a totes les comunitats i ciutats "amb independència del sentit del seu vot". També concreta que les mesures s'han d'aplicar en un termini de 48 hores.

"Han decidit enfangar el camp"

Ayuso s'ha mostrat indignada amb l'actitud del govern espanyol, a qui acusa d'haver dinamitat la cooperació que semblava que s'havia establert amb la reunió mantinguda amb Pedro Sánchez dilluns de la setmana passada. La presidenta madrilenya ha defensat el seu pla de confinar àrees bàsiques de salut i "alguns temen que això funcioni i, per això, han decidit enfangar el camp". Ayuso ha explicat que dimarts a la reunió entre el govern regional i l'espanyol no es va sortir amb cap paper firmat i ha denunciat que s'hagi donat per fet que "tot allò parlat seria exactament la llei i només la llei". En resposta a diverses preguntes de l'oposició, la presidenta madrilenya ha criticat que se la intenti situar "fora del consens" pel fet de no acceptar unes mesures "unilaterals".

Específicament sobre les mesures de Sanitat, Ayuso ha considerat que implicaria un confinament més llarg que el que ella proposa per àrees bàsiques de salut. Un pla que "destrossa Madrid sense criteri", ha subratllat en una entrevista a esRadio. En paral·lel, la Comunitat de Madrid tira endavant la seva pròpia estratègia i aquest dijous ha publicat una ordre al seu butlletí oficial vinculada al control de quarantenes que permetrà a la policia accedir a les dades de Salut Pública.

El recurs que Madrid ha anunciat que presentarà als tribunals és un nou motiu de divisió al govern regional, que amb la crisi de la segona onada ha incrementat la tensió entre PP i Cs. El vicepresident, Ignacio Aguado, ha fet una piulada aquest dijous mostrant la seva crítica al moviment de la presidenta. "El govern espanyol ha arribat tard, però a la fi reconeix que no és l'única sortida. Ara toca col·laborar més i barallar-nos menys en rodes de premsa o tribunals per salvar vides", ha opinat.

10 municipis afectats

Les mesures afecten la ciutat de Madrid i nou municipis més (Alcalá de Henares, Alcobendas, Alcorcón, Fuenlabrada, Getafe, Leganés, Móstoles, Parla i Torrejón de Ardoz). El BOE recull avui que són 11 les localitats de més de 100.000 habitants que presenten una incidència acumulada de 500 casos per cada 100.000 habitants, però són 10 els que reuneixen els tres requisits necessaris per confinar.

En cas que alguna altra comunitat o ciutat entri en els supòsits, disposarà també de 48 hores per aplicar les mesures des del moment en què tingui coneixement de la concurrència de les circumstàncies. Cada comunitat afectada i el ministeri de Sanitat revisaran "setmanalment de manera conjunta" la situació epidemiològica dels municipis als quals s'apliqui la declaració d'actuacions coordinades.

El BOE també recull la limitació a sis persones de qualsevol trobada i els aforaments màxims previstos en llocs com els centres de culte (un terç), botigues (la meitat) o bars (la meitat). Queda prohibit el consum en barra i les terrasses han de reduir l'aforament al 60%. També es preveu que en aquests municipis es reforcin els cribatges i es recomana explícitament evitar qualsevol desplaçament innecessari. L'acord inclou demanar a les comunitats afectades que aprovin plans concrets per contenir l'avanç del virus.

Quines són les noves restriccions?

Mobilitat
Només es podrà entrar o sortir dels municipis afectats per motius laborals, educatius, sanitaris, de cures o per força major.
Aforament
Es redueix al 50% a l'interior de bars i restaurants i al 60% en terrasses. Es prohibeix el consum en barra. Illa va anunciar que es tanquen els parcs infantils, però aquest punt no apareix a l'ordre. Amb tot, la Comunitat de Madrid ja aposta per aquesta mesura.
Horaris
L'hostaleria no podrà acceptar nous clients a partir de les 22 h i a les 23 h haurà de tancar.
Reunions
Es limiten a sis persones en l'àmbit privat i públic si no és per motius laborals. La mesura ja s'aplica a Madrid.

stats