Coronavirus
Societat 30/09/2020

Illa proposa criteris uniformes anticovid a les grans ciutats de tot l'Estat per poder aïllar Madrid

Salut diu que Catalunya seguirà el seu propi pla de control i actuarà abans de les xifres marcades

Ara
3 min
Reunió dels equips del govern espanyol i la Comunitat de Madrid per intentar desbloquejar el conflicte per aplicar noves restriccions a la capital espanyola.

Madrid"Madrid és Espanya dins d'Espanya. Què és Madrid si no és Espanya?" La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, va repetir aquesta frase fins a la sacietat dilluns de la setmana passada en la compareixença conjunta amb el president espanyol, Pedro Sánchez, per intentar consensuar una resposta conjunta a la segona onada del coronavirus. La resposta ha trigat. Més d'una setmana d'anades i vingudes amb amenaça velada d'intervenció inclosa. Però al final el govern espanyol i la Comunitat de Madrid han arribat a un "principi d'acord" per activar noves restriccions a la zona més assolada per la pandèmia. El problema ara és que, pel camí, Ayuso ha aconseguit esquitxar la gestió de la resta de comunitats, tal com pretenia fer des del principi. Una forma d'evitar haver d'aplicar les mesures pel seu propi compte, malgrat que estiguin fetes a mida per a la situació desbocada a la capital espanyola i tots els municipis que l'envolten.

El principi d'acord, en el marc de la taula de diàleg entre les dues administracions, preveu que en els municipis de més de 100.000 habitants de tot l'Estat s'estableixi un criteri "homogeni" per aplicar restriccions tant a la Comunitat de Madrid com a la resta d'Espanya. Ara bé, caldrà que la proposta s'aprovi en la reunió del Consell Interterritorial de Salut previst per a aquest dimecres. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha detallat en roda de premsa ja al vespre, després de reunir de nou la taula de diàleg entre les dues administracions, que la mesura té una afectació sobretot a la Comunitat de Madrid i que la intenció és que l'acceptin la resta de consellers de Sanitat, en qui de moment ha trobat "bona predisposició".

Des del departament de Salut insisteixen que la prioritat és confinar Madrid i que abans d'avalar els nous criteris hauran de saber tots els detalls del que implica, tot i que recorden que la intenció de Catalunya és aplicar mesures restrictives molt abans d'arribar a la situació de la capital espanyola, on hi ha una incidència de 781 casos per cada 100.000 habitants els últims 14 dies. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha defensat aquest dimecres en una entrevista a Catalunya Ràdio que les mesures del govern de Sánchez "no són el marc de referència de Catalunya", ja que s'actuarà molt abans d'arribar als barems marcats de casos de covid-19.

"Ja tenim el nostre pla de control i a partir d'això continuarem actuant", ha dit. La consellera considera que el govern espanyol ha disfressat un "cafè per a tots" d'"acord coordinat amb Madrid" quan és fruit de "la impotència d'actuar" d'aquesta comunitat, que "està desbocada". "Madrid ha actuat tard i el que passa allà pot afectar Catalunya", ha afegit.

Tres criteris per confinar

Els criteris per aplicar les restriccions a les grans ciutats seran tres. En primer lloc, que hi hagi una incidència de contagis de més de 500 casos per cada 100.000 habitants. En segon lloc, una positivitat en les PCR superior al 10%. I en tercer lloc, que l'índex d'ocupació de les unitats de cures intensives sigui superior al 35%. A la pràctica, els municipis afectats són només els de la Comunitat de Madrid. La capital espanyola supera amb escreix totes aquestes situacions, mentre que Barcelona –amb una incidència els últims 14 dies de 168 casos per 100.000 habitants– està molt lluny d'arribar-hi.

L'objectiu del govern espanyol és que demà s'aprovin els criteris perquè les noves restriccions, que encara no ha detallat, entrin en vigor "immediatament". De totes maneres, Illa no ha detallat quan podrien fer-se efectives a la Comunitat de Madrid. Sí que ha avançat que seguiran tres paràmetres: la limitació de la mobilitat i dels contactes socials; la limitació dels aforaments, i el reforç en la capacitat hospitalària i de detecció precoç. Ara bé, arriben en un moment en què la sanitat madrilenya ja està en una situació crítica, amb les UCI al 41% i després que els centres de salut hagin deixat de fer proves PCR als contactes estrets d'un positiu si no són convivents, persones vulnerables o bé tenen símptomes de coronavirus.

Cap altra comunitat té les UCI per sobre del 35%, tot i que l'Aragó, la Rioja i Castella i Lleó superen ja el 30%. La llista de municipis afectats es facilitarà dimecres després de la reunió tècnica de la interterritorial i de la comissió de Salut Pública. Madrid ja té actualment 45 àrees de salut amb restriccions. El ministeri demanava estendre-les a tota la Comunitat, però Ayuso s'hi resistia per activa i per passiva, mentre que fa setmanes que altres governs autonòmics, no només el català, demanen aïllar la capital espanyola per evitar la propagació del virus. Nou dies després de l'entrada en vigor de les restriccions als barris de Madrid més colpejats per la pandèmia, aquest dimarts han començat a mig gas els cribatges massius per saber l'afectació real del coronavirus, que podria ser més alta.

stats