Societat 30/09/2020

Illa imposa el confinament perimetral de Madrid i Ayuso es rebel·la

La Comunitat obre la porta a prendre accions jurídiques si el ministeri de Sanitat publica l'ordre

Mariona Ferrer I Fornells / Núria Rius Montaner
3 min
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant la compareixença per anunciar la publicació al BOE de l'ordre de noves restriccions anticovid a les grans ciutats.

MadridLa Comunitat de Madrid haurà d'acabar confinant perimetralment la capital espanyola i nou municipis més per imperatiu legal. Després de dies d'estira-i-arronses, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha decidit tirar pel dret i imposar els criteris uniformes anticovid per a les grans ciutats del conjunt de l'Estat malgrat el rebuig del govern d'Isabel Díaz Ayuso, que a última hora s'ha desmarcat del principi d'acord a què es va arribar dimarts. Llavors el govern madrileny va aconseguir implicar a la resta de comunitats en el disseny de limitacions, però a l'hora de la veritat Ayuso ha baixat del carro i ara acusa la Moncloa de "tenir pressa per intervenir" Madrid quan "la situació comença a estar controlada". El conseller madrileny de Salut, Enrique Ruiz Escudero, ha rebutjat les mesures i ha anunciat que, si s'aproven, les recorreran perquè no tenen "validesa jurídica".

Però amb el 43% dels contagis de coronavirus del conjunt de l'Estat els últims dos dies la Comunitat de Madrid continua sent l'epicentre de la pandèmia a Espanya. Després de reunir-se amb totes les comunitats per consensuar una posició comuna, Illa ha anunciat la publicació "els pròxims dies" d'una ordre al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) amb totes les restriccions. Les deu ciutats afectades, amb una incidència de contagis de 500 casos per 100.000 habitants, una positivitat en les PCR de més del 10% i més d'un 35% d'ocupació de llits d'unitats de cures intensives amb pacients de coronavirus, són a la Comunitat de Madrid. A més de la capital espanyola, les restriccions d'entrada i sortida afectaran Alcobendas, Torrejón de Ardoz, Alcalá de Henares, Arcorcón, Leganés, Móstoles, Fuenlabrada, Getafe i Parla. A la resta de municipis més petits el ministeri de Sanitat també recomana aplicar restriccions. De moment encara no hi ha data per a la publicació, cosa que augura una nova batalla entre l'executiu d'Ayuso i la Moncloa.

El principal argument de la Comunitat és que Illa s'aferra a un acord que no és vàlid. El Consell Interterritorial de Salut, que reuneix tots els consellers autonòmics, ha aprovat aquesta tarda per 13 vots a favor, 4 en contra i una abstenció el document de mesures anticovid. Cosa que per a Illa és una majoria suficient perquè prosperi de manera "col·legiada". Des del 2017 aquests acords, sempre que obtinguin una majoria de dos terços, són vinculants. Tot i el rebuig de Madrid, així com també de Catalunya, Andalusia, Galícia i Ceuta, Illa el convertirà en una ordre ministerial perquè s'executi com més aviat millor. Llavors el govern madrileny l'haurà d'aplicar per imperatiu legal, li agradi o no. El ministre no ha volgut entrar en la possibilitat que el govern d'Ayuso desobeeixi.

"La salut de Madrid és la salut d'Espanya", ha explicat Illa capgirant la polèmica frase d'Ayuso la setmana passada, que va afirmar que "Madrid és Espanya dins d'Espanya". "Madrid és especial perquè la salut de Madrid és la salut d'Espanya. Ara ja tenim una ordre que es publicarà al BOE, que és fruit d'una decisió col·legiada i que han de fer efectiva les comunitats autònomes", ha afegit durant una roda de premsa telemàtica. Cal tenir en compte que no hi ha unanimitat al PP en el rebuig a la intervenció suau de Madrid. Castella i Lleó, governada pel PP, ha votat a favor dels criteris, mentre que Múrcia s'ha abstingut. Les dues comunitats han alertat del risc que suposa el desplaçament per oci dels madrilenys, especialment a les portes del pont del 12 d'octubre. La província castellana de Segòvia, limítrof amb la Comunitat de Madrid, va ser la que va tenir una taxa de mortalitat més alta durant la primera onada de la pandèmia.

Confinar per districtes

Però quina és l'alternativa que proposa ara Madrid? Ayuso fa marxa enrere i creu que la millor solució seria que les restriccions d'entrada i sortida no fossin a tot el municipi, sinó per districtes. Una mesura similar a la que ja va anunciar fa dues setmanes i que va aixecar polseguera perquè només es restringia la mobilitat als barris amb menys poder adquisitiu i més densitat de població, mentre es podia seguir sortint a treballar o a tenir cura de persones. "La ciutat de Madrid és un conjunt de 21 districtes, dels quals 18 superen els 100.000 habitants", han argumentat des del govern presidit per Isabel Díaz Ayuso. De fet, les mesures d'Illa, si entren en vigor, suposaran un alleujament als barris ja confinats, perquè els seus ciutadans podran tornar-se a moure per tot el municipi per motius d'oci. Però a la pràctica el moviment de persones des del cinturó de Madrid al centre de la capital es continuarà produint i no es preveu un reforç del transport públic.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha qualificat de "circ" el consell interterritorial d'aquest dimecres i ha assegurat que el document que el ministeri de Sanitat ha presentat a les comunitats autònomes era "paper mullat" i estava caducat des del principi, perquè la Comunitat de Madrid havia anunciat poc abans de la reunió que no tancaria tota la ciutat. "Ens entristeix que Madrid continuï sense voluntat d'actuar", ha criticat, informa Gemma Garrido Granger.

Quines seran les noves restriccions?

Mobilitat
Només es podrà entrar o sortir dels municipis afectats per motius laborals, educatius, sanitaris, de cures o per força major.
Aforament
Es redueix al 50% a l'interior de bars i restaurants i al 60% en terrasses. Es prohibeix el consum en barra. Es tanquen els parcs infantils.
Horaris
L'hostaleria no podrà acceptar nous clients a partir de les 22 h i a les 23 h haurà de tancar.
Reunions
Es limiten a sis persones en l'àmbit privat i públic si no és per motius laborals. La mesura ja s'aplica a Madrid.

stats