Societat 12/05/2020

Espanya decreta 14 dies de quarantena per a tothom que arribi de l'estranger

La mesura durarà mentre estigui en vigor l'estat d'alarma i s'estudiarà allargar-la a l'estiu

M. Ferrer / S. Marimon / J. Manresa
4 min
Imatge d'arxiu

Madrid / Barcelona / Brussel·lesPodrà haver-hi turisme internacional a Espanya aquest estiu? La resposta a aquesta pregunta penja d'un fil després que el govern espanyol hagi decretat, a partir de divendres 15 de maig, una quarantena de 14 dies de tots els viatgers internacionals que arribin a Espanya. El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ha publicat aquest dimarts la normativa, en la qual s'estipula que totes les persones que arribin a l'Estat tan sols podran sortir de casa o l'hotel on s'allotgin per anar a comprar menjar, fàrmacs, productes de primera necessitat i anar als equipaments sanitaris. La mesura durarà mentre es prorrogui l'estat d'alarma –el govern espanyol preveu que fins al final de la fase 3 de la desescalada, és a dir, finals de juny o principis de juliol–, però el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assenyalat que després "s'estudiaran" mesures per "garantir que tot l'esforç fet no es faci malbé per la importació de casos des de l'estranger". Al seu torn, la ministra portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha insistit que quan passi la pandèmia Espanya "estarà esperant" el turisme internacional.

Amb aquesta mesura, la Moncloa busca de moment evitar l'arribada d'estrangers que tenen una segona residència a Espanya en plena desescalada, tot i que treballa amb Itàlia, França i Alemanya per evitar les quarantenes durant les vacances d'estiu, segons va avançar ahir el govern italià però no ha confirmat la Moncloa. La normativa també estipula que totes aquestes persones hauran d'utilitzar obligatòriament la mascareta quan surtin al carrer. De moment, a l'Estat l'ús d'aquesta mesura de protecció només és altament recomanat en espais tancats on no es pugui mantenir la distància de seguretat de dos metres i obligatori al transport públic.

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha explicat que la norma no s'havia aplicat fins ara perquè la majoria de la població ja estava vivint una llarga quarantena de més de 14 dies després de tancar-se les escoles i la majoria d'establiments. "No tenia sentit plantejar quarantenes extre", ha justificat en la roda de premsa diària des de la Moncloa per analitzar les dades de contagis i morts per coronavirus.

Objectiu: evitar incongruències

La norma aprovada, segons Simón, busca "evitar incongruències". "No té sentit que una persona que viu a la Península no pugui anar a la seva segona residència a les Balears i que en canvi sí que ho pugui fer amb llibertat de moviments algú que viu a l'estranger i arriba amb avió", ha justificat. De moment Espanya només havia decretat la quarantena per als espanyols que arribaven d'Itàlia, ja que va ser abans de decretar-se l'estat d'alarma i limitar-se tots els moviments. França va aprovar la mesura però després va exceptuar-ne els ciutadans de la UE, de l'espai Schengen i del Regne Unit –amb qui ha pactat un pont aeri sense restriccions.

Espanya manté les fronteres tancades per a tothom que no tinguin nacionalitat espanyola, residència a Espanya, o bé siguin treballadors transfronterers o puguin acreditar que han d'entrar a Espanya per causes de "força major". De fet, el BOE publica avui una nova ordre en què es prorroguen també els controls a les fronteres interiors, aèries i marítimes per acotar "els riscos de contagi". El govern espanyol justifica aquesta pròrroga amb l'argument que l'evolució de la crisi sanitària continua requerint mesures restrictives. Totes aquestes mesures, però, no afecten el transport de mercaderies ni els que formen part de missions diplomàtiques, oficines consulars o organismes internacionals.

La UE demana coordinació entre estats veïns

Com en la majoria de mesures que impliquen restriccions de la llibertat de moviment dins la UE, la Comissió Europea ha recalcat aquest dimarts que aplicar quarantenes a les entrades de viatgers, per exemple, són mesures que s'han de prendre en funció de criteris epidemiològics i científics i, sobretot de manera coordinada. De fet, el Centre Europeu per al Control i Prevenció de Malalties (ECDC) i la Comissió ja van deixar clar que és important que estats fronterers tinguin restriccions similars en aquest sentit. Demà dimecres Brussel·les presentarà una guia conjunta per abordar l'alleugeriment de mesures de control fronterer de cara a la temporada d'estiu, a més d'ajudes a empreses del sector turístic per intentar "salvar" el que sigui possible de la temporada.

De moment la mesura afectarà sobretot qui tingui una segona residència a Espanya. Seria el cas de molts alemanys a les Balears. Perquè això no afecti el període d'estiu, el govern italià va informar ahir dilluns que manté contactes amb Espanya, França i Alemanya per elaborar un protocol d'actuació conjunt i permetre vols d'estiu "sense condicions de quarantena recíproca" quan sigui possible. "Tenim contactes diaris amb Berlín, París i Madrid. Hem constituït un equip de treball entre els quatre ministeris de Transport d'aquests països i hem elaborat ja línies d'intervenció [...]. Sota aquest punt de vista, tan bon punt estiguem en condicions de reobrir, ho farem sense l'exigència de quarantena recíproca", va afirmar en una roda de premsa telemàtica amb mitjans internacionals la ministra de Transports italiana, Paola De Micheli, segons informa Efe.

Obligats a facilitar dades personals

El BOE també especifica en una altra ordre ministerial que tots els casos sospitosos de tenir la malaltia hauran d'informar en tot moment dels seus moviments i facilitar les dades personals que se'ls demanin, i detalla que estaran obligats a facilitar a les autoritats sanitàries totes les dades necessàries "per al seu seguiment i vigilància epidemiològica del covid-19". En concret, hauran de donar tota la informació que se'ls demani "en el format adient i en el temps oportú, incloent-hi les dades necessàries per identificar de manera inequívoca els ciutadans".

stats