Societat 18/08/2015

Boi Ruiz revela que diverses comunitats autònomes van demanar desfer-se de competències de Salut

El conseller de Salut esquiva concretar quines autonomies van demanar cedir Salut, però apunta que hi ha comunitats "uniprovincials" que no poden finançar les inversions en sanitat

Laia Vicens
2 min
El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha impartit una classe a la Universitat Catalana d'Estiu / JM MONTANER (UCE)

Prada (El Conflent)Algunes comunitats autònomes van demanar desfer-se d'algunes competències en sanitat i que sigui l'Estat qui les controli de nou. Així ho ha revelat el conseller de Salut, Boi Ruiz, en una classe que ha impartit a la Universitat Catalana d'Estiu, que se celebra a Prada (Conflent). Segons ha dit, durant la reunió del darrer Consejo Interterritorial de Salud, celebrat a Madrid i format pel ministre de Salut, Alfonso Alonso, i els consellers de les 17 comunitats, algunes regions de l'Estat van demanar la recentralització d'algunes competències perquè "no les poden finançar".

El conseller no ha volgut concretar quines autonomies van demanar el retorn de les competències per guardar el "secret de deliberació", però ha apuntat que algunes comunitats "uniprovincials" –les comunitats autònomes uniprovincials a l'Estat són Madrid, Múrcia, Cantàbria, Astúries i la Rioja– tenen la sensació que "els han traslladat un mort que genera dèficit" i consideren les inversions en salut com una "despesa" i no com una política social.

Una percepció, ha dit, que rau en la "insensibilitat del govern central" en aquestes matèries. "Aquestes comunitats pensen: si nosaltres no ho podem pagar, que ho decideixin i ho paguin ells", ha explicat el conseller.

Boi Ruiz ha explicat, a més, que el ministre de Sanitat no va respondre a la petició de les comunitats autònomes de retornar les competències en Salut perquè a l'Estat "totes les decisions es prenen des d'Hisenda", ministeri que controla Cristóbal Montoro.

Catalunya, el pol oposat

Tot i aquesta petició, Ruiz ha avisat que Catalunya reclama just el contrari. "Nosaltres no volem cedir cap competència, sinó lluitar perquè, fins que no tinguem una caixa pròpia, estigui ben finançada per l'Estat", ha anunciat. En aquest punt, ha criticat la dificultat per finançar les competències perquè l'Estat no transfereix els fons necessaris per fer-ho. De fet, ha assegurat que l'Estat i la Generalitat tenen models sanitaris "contraposats".

stats