Societat 17/07/2014

Boi Ruiz assegura que el 80% dels pacients són operats complint el temps de garantia

El conseller de Salut critica que la reforma de l'avortament que proposa el govern espanyol és "una absoluta disbauxa"

Agències
2 min
Boi Ruiz, conseller de Salut, durant l'entrevista als 'Matins' de Tv3

BarcelonaEl conseller de Salut, Boi Ruiz, assegura que actualment el 80% dels pacients que esperen per ser intervinguts d'una de les 14 operacions garantides amb temps compleix el termini màxim de sis mesos, una dada que espera que sigui del 100% a final d'any. La xifra suposa una millora considerable respecte del 69% de finals de l'any passat, la qual cosa representa una reducció "important" en sis mesos, ha defensat.

En una entrevista a 'Els matins', de TV3, Ruiz ha avançat que les dades referents a les llistes d'espera d'aquest primer semestre del 2014, que els responsables del Servei Català de la Salut (CatSalut) presentaran aquest dimecres, apunten a una millora que s'espera consolidar a finals d'any. El conseller ha tornat a dir que un cop hagi resolt el problema de les llistes d'espera es revisaran els criteris perquè deixin de ser administratius i passin a ser mèdics.

També ha demanat que no es generalitzi el problema de les urgències de l'Hospital Vall d'Hebron, perquè aquest té "un problema organitzatiu i històric", ja que té molts pacients crònics i mèdics. Ruiz ha dit que és l'únic hospital de l'ICS que encara està implantant aquest nou model organitzatiu i ha demanat temps per veure'n els resultats. "No fem d'una situació singular un problema sistemàtic", ha dit el conseller, que ha assegurat que el Vall d'Hebron atén bàsicament malalts mèdics i no quirúrgics i que rep molta població envellida i pacients crònics. El conseller espera que, amb diàleg, el gerent del centre i els treballadors arribin a un acord per resoldre el conflicte.

El titular de Salut ha reiterat que el tancament de llits durant l'estiu respon a una baixada de l'activitat durant aquests mesos, i ha garantit que a la tardor els llits es tornaran a obrir, la qual cosa assegurarà que tots els pacients que ho necessitin siguin atesos.

"El que és important és el nombre de malalts que hi ha als hospitals, no el nombre de llits", ha afirmat Ruiz, tot explicant que cal entendre que el volum de llits ja no és el principal element del sistema sanitari i que cal mirar si els centres hospitalaris compleixen amb el nombre d'ingressos i operacions a final d'any.

La reforma de l'avortament

Preguntat sobre la reforma de l'avortament que defensa el govern espanyol, el conseller ha considerat que el projecte és "una absoluta disbauxa", i ha defensat que la llei del 2010 compta amb un ampli consens social que protegeix els professionals i respecta la decisió de la dona.

Ruiz ha assegurat que el primer objectiu és que la nova normativa "no vegi la llum", i en el cas que l'executiu de Mariano Rajoy aconseguís modificar aquesta llei, ha dit que el Parlament buscarà una legislació perquè els professionals quedin protegits i les dones puguin decidir, i així "intentar resoldre una cosa que queda en la llibertat de les persones".

stats