Societat 21/10/2016

El segon bomber de Palafrugell afectat per botulisme rep l’alta mèdica

Els metges l'han enviat a casa aquest dimarts després d'haver estat ingressat durant 113 dies a l'Hospital Germans Trueta de Girona. El seu company va rebre l'alta el 12 d'agost

Ara
2 min
Façana de l'Hospital Universitari Josep Trueta de Girona / ACN

BarcelonaEl segon bomber afectat per botulisme del parc de bombers de Palafrugell (Baix Empordà) ha rebut l’alta mèdica de l’Hospital Josep Trueta de Girona després d’haver estat 113 dies ingressat, 99 dels quals a la Unitat de Cures Intensives (UCI). El bomber està reposant a casa seva des d’aquest dimarts, dia en què va rebre el permís per abandonar l’hospital. Pràcticament no li han quedat seqüeles de la intoxicació que va patir, juntament amb un altre bomber, el passat 27 de juny després d’ingerir un pot de mongetes blanques amb la toxina botulínica durant un dinar de família al parc de Palafrugell.

Els dos bombers es van intoxicar menjant una esqueixada feta amb un pot de vidre de mongetes envasat per Hermanos Cuevas, SA, i que contenia la toxina del botulisme. L’empresa va separar inicialment el lot, però per un error "humà" les mongetes contaminades van tornar al canal de producció.

Malgrat que al dinar hi havia 7 bombers més, es va poder identificar ràpidament la causa de la intoxicació perquè ells dos van ser els únics que van menjar una esqueixada casolana feta amb tomàquet, ceba, bacallà dessalat, pebrot vermell i les mongetes en conserva. Els altres 7 van menjar d’una altra safata, on hi havia salsa romesco, diferència que va permetre identificar els pots sospitosos de contenir la toxina.

Els primers símptomes van aparèixer aquell mateix 27 de juny al vespre, quan els dos bombers es van començar a trobar malament. L’endemà van anar al metge i ja van quedar ingressats a l'UCI del Trueta, ja que presentaven els símptomes propis del botulisme: malestar general, vòmits, visió doble, dificultats per respirar i sensibilitat a la llum. Un dels bombers va rebre l'alta el 12 d'agost.

El botulisme és una malaltia greu que pot arribar a ser mortal. És una intoxicació causada generalment per la ingesta d'aliments contaminats amb neurotoxines molt potents. La via d'intoxicació més comuna és l'alimentària, quan els afectats ingereixen aliments mal preparats o conservats de manera inapropiada. Des del 1990 a Catalunya s'han comptabilitzat un total de 7 brots amb un vintena d'afectats, sense que s'hagi produït cap mort.

stats