La UAB investiga un brot que afecta una quarantena d'estudiants de la Vila Universitària

Salut comença aquesta tarda a fer un cribatge massiu als residents, que estaran en quarantena fins que sàpiguen els resultats

2 min
Pla general d'un dels edificis de la Vila Universitària de la UAB, en una imatge el març del 2020.

BarcelonaUn brot de covid-19 a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) suma per ara 24 estudiants contagiats i 20 més de pendents del resultat de la PCR. Segons ha sabut l'ARA i han confirmat fonts de la universitat, els afectats resideixen a la Vila Universitària, un complex residencial amb unes 2.000 places d'allotjament en pisos compartits per als estudiants del campus. El departament de Salut, que va alertar del brot la UAB, comença aquesta mateixa tarda un cribatge massiu a tots els residents per detectar si hi ha més casos.

Els estudiants que han donat positiu i també els que estan pendents d'una PCR estan aïllats en pisos que ja es van deixar buits a l'inici d'aquest curs, en el marc del protocol de la universitat davant de la pandèmia, per si calia fer confinaments selectius, com ha acabat passant. La majoria dels afectats tenen símptomes lleus o bé són asimptomàtics. Segons les mateixes fonts, la UAB obrirà un expedient informatiu per saber l'origen del brot.

Segons un comunicat del departament de Salut, l'objectiu del cribatge és detectar casos de covid-19 asimptomàtics i tallar al més aviat possible les cadenes de transmissió. El dispositiu està preparat per arribar a 1.400 estudiants, que són els que resideixen habitualment a la Vila, però el nombre de proves que s'acabin fent entre dijous i divendres dependrà de la resposta de les persones que han estat convocades a participar-hi. Molts dels estudiants que tenen un pis a la Vila no hi estan vivint ara perquè no hi ha classes presencials.

Les persones que s'hagin fet la prova PCR tindran els resultats en un termini de 48 hores. En una carta que el rector, Javier Lafuente, ha enviat a tota la comunitat universitària, parla d'un "episodi preocupant" pel brot detectat i demana que els residents a la Vila "guardin quarantena fins a conèixer el resultat de la prova o més enllà si el resultat és positiu". La UAB oferirà ajuda als contagiats perquè puguin accedir a serveis com alimentació i bugaderia, respectant sempre l'aïllament, diu el text del rector. "És imperatiu que mantinguem unes estrictes normes de comportament per garantir la nostra seguretat i la seguretat col·lectiva", avisa el rector. Hi ha diversos usuaris de les xarxes socials que han denunciat que a la Vila Universitària s'hi han estat fent "festes multitudinàries" i trobades amb més persones del que està permès per les restriccions de la pandèmia.

Es tracta del primer brot d'aquestes característiques que es detecta en una universitat catalana. Des de l'octubre, els estudiants universitaris fan classes telemàtiques, unes restriccions que han generat molt malestar entre la comunitat estudiantil. A mitjans de febrer, però, el Govern va relaxar una mica les mesures i els alumnes de primer curs tenen algunes hores presencials als campus. Sí que s'havien detectat alguns brots en residències d'estudiants a l'inici de curs, abans que es decretés la docència virtual.

stats