Societat 16/01/2019

Bufetades i cops de puny a votants: investiguen quatre agents més per les càrregues policials de l'1-O

Segons l'Ajuntament de Barcelona, ja és la causa més gran per violència policial, amb 33 investigats

Montse Riart
2 min

Barcelona"Apareixen realitzant accions a priori totalment inadequades, com donar puntades de peu, pegar cops de puny a la cara o bufetejar les persones que estan assegudes a terra". El jutge que investiga les càrregues policials de l'1-O a Barcelona, Francisco Miralles, ha decidit investigar quatre nous agents per la violència policial a la ciutat durant la votació del referèndum. Tres van participar en les càrregues a l'Institut Pau Claris i un quart, a l'Escola Mediterrània. A més, el jutge tornarà a interrogar un subinspector ja investigat per l'actuació en aquests dos centres per noves agressions a votants.

Amb aquests, ja son 33 els agents i comandaments investigats pel dispositiu de la policia espanyola a la capital catalana l'1-O, una xifra que converteix el cas en la causa judicial per brutalitat policial més voluminosa pel que fa a nombre d'investigats, segons l'Ajuntament de Barcelona, que exerceix l'acusació popular.

Precisament el consistori barceloní havia demanat fa dos mesos que investiguessin fins a 24 agents més pel dispositiu a l'Institut Pau Claris, però finalment el jutge ha desestimat la resta de peticions i se cenyeix únicament –pel que fa a l'actuació en aquest centre– als tres nous policies investigats i al subinspector que ja ho estava i que haurà de respondre per altres comportaments. També ha acceptat la petició d'una acusació respecte a l'Escola Mediterrània.

Noves imatges

El jutge del cas ha decidit ampliar la investigació després de veure els vídeos aportats per les acusacions. En el cas de l'Institut Pau Claris, les imatges mostren els tres nous agents investigats colpejant votants que estaven asseguts a terra. A més, les gravacions també identifiquen el subinspector que ja estava investigat per les càrregues en aquest centre i a l'Escola Mediterrània per noves accions que el magistrat considera que poden ser desproporcionades.

En aquest sentit, la resolució del jutge explica que les imatges mostren aquest comandament policial "donant un cop de puny a la cara a un ciutadà", amb la mateixa mà on porta la porra, i "després clavar puntades de peu durant una bona estona a les persones que estan assegudes a terra".

Com que aquest policia ja va donar explicacions davant del jutge pel conjunt dels dos operatius a l'Escola Mediterrània i a l'Institut Pau Claris fa uns mesos, el magistrat considera que la seva declaració sobre aquestes noves agressions es pot fer per videoconferència.

En el cas del nou agent investigat per les càrregues a l'escola Mediterrània, es tracta d'un policia que hauria propinat almenys dos cops de porra al clatell a un votant no identificat mentre ja es trobava a terra. De moment encara no hi ha data perquè declari, mentre que els agents investigats per l'actuació a l'IES Pau Claris ho faran el proper 11 de febrer.

stats