Mor l’excursionista que havia desaparegut a Vallter durant tot un dia

L’home estava colgat sota la neu i patia una hipotèrmia greu de la qual no s'ha recuperat

2 min
Fotograma del vídeo dels Bombers de l'operatiu de recerca durant avui.

BarcelonaL'excursionista que havia desaparegut diumenge a Vallter 2000 i que finalment havia pogut ser rescatat aquest dilluns, 24 hores després, a Setcases (Ripollès) ha acabat morint a l'Hospital Vall d'Hebron, segons han confirmat a l'ARA fonts del centre sanitari. L'home estava colgat sota la neu i patia una hipotèrmia greu, i el seu estat de salut era tan crític que va haver de ser evacuat en l'helicòpter del SEM fins a l'hospital barceloní.

Amb unes temperatures sota zero, la sensació tèrmica molt baixa –de fins a 31 graus negatius– i uns cops de vent que aixecaven la neu, la recerca per trobar l'home presentava moltes dificultats des d'un primer moment. Amb tot, semblava que l'episodi tindria el final més desitjat quan, després de 24 hores buscant-lo, l’han localitzat colgat sota la neu després d’excavar en un indret on hi havia hagut una allau. Efectius dels Bombers, els Mossos i els Agents Rurals seguien el senyal que donava el mòbil de l’home, que segons la policia, ha estat la “clau” per poder trobar el senderista amb vida. Malauradament, l'home no s'ha pogut recuperar de la hipotèrmia.

El dispositiu de recerca durant avui

L’excursionista, de 47 anys i veí de Camprodon, té experiència en muntanya, es coneix la zona i anava ben equipat. Segons el comandament dels Bombers Gabriel Marzo, la hipòtesi és que l’home es va adonar del mal temps i quan tornava el va agafar una allau. L’han localitzat a 400 metres de l’estació d’esquí: amb el rastreig del mòbil, els Mossos l’han situat “en un espai de terreny petit”. Un gos del grup caní dels Bombers també l’havia assenyalat.

Sense visió a dos metres

El senderista havia aparcat a Vallter diumenge a les nou del matí i les càmeres van gravar-lo cap a la Portella de Mantet. La família havia avisat a les quatre de la tarda que no tornava i tota la nit s’havia fet la recerca en unes condicions dures. L’operatiu s’ha aturat un parell d’hores aquest matí pel risc d’allau i la poca visibilitat, que ho feia “perillós”. Segons Marzo, “no es veia res a dos o tres metres de distància”.

L'operatiu de recerca durant la nit

Després del migdia han reprès el dispositiu i han trobat l’home a dos quarts de quatre de la tarda. L’han traslladat en moto de neu, però la meteorologia adversa impedia que els helicòpters aterressin a Vallter. L’han hagut de portar en ambulància fins a Setcases.

stats