Banca
Societat 04/01/2023

Caixers automàtics al metro, en quioscos i mercats per mitigar el tancament d'oficines bancàries

Collboni retreu al sector bancari "voler fer negoci" demanant cobrar per la instal·lació dels punts de reintegrament d'efectiu

ARA
2 min
Collboni, recolzat en el caixer instal·lat al mercat del Besòs, parlant amb paradistes.

BarcelonaA les entitats bancàries, però també en mercats, quioscos de premsa i estacions de metro. Els barcelonins podran treure diners a través de 125 nous caixers automàtics que s'instal·laran al llarg del 2023 en aquests espais per minimitzar els inconvenients de la progressiva desaparició de sucursals, una tendència marcada sobretot als barris perifèrics i que afecta sobretot la gent gran, poc acostumada a fer ús de la banca electrònica. La capital catalana ha passat en només quatre anys de tenir 1.214 caixers bancaris a la via pública a disposar-ne de 717, un 40% menys.

Fa tot just un any el tinent d'alcaldia d'Economia, el socialista Jaume Collboni, va plantejar a les entitats bancàries que instal·lessin caixers en centres cívics o casals de gent gran, però passat aquest temps només el Banco Santander ha respost a la crida i ha obert quatre caixers als mercats del Besòs, Sant Antoni, Llibertat i Sants, en un pla pilot que durarà un any, ha explicat Collboni en la presentació de la iniciativa. Per contra, el regidor ha revelat, sense dir noms, que unes altres entitats bancàries havien rebutjat participar-hi. Els ha retret que no és que s'oposessin a pagar pels caixers en estacions o mercats, sinó que "volien cobrar i fer negoci a costa dels diners públics". Segons l'Ajuntament, els 161 nous caixers no costaran ni un euro a les arques públiques.

La ciutat dels 15 minuts

Els nous caixers estan pensats especialment per a persones grans o que no tenen accés a internet, col·lectius per a qui la banca digital no és una alternativa viable. Als mercats es busca que clients puguin retirar amb facilitat els diners que necessitin per comprar i que els paradistes puguin ingressar la caixa de manera segura, evitant-los haver de recórrer mig barri per trobar una oficina bancària. Per això, Collboni confia que el pla pilot sigui un èxit i s'estengui als 73 mercats que hi ha a la ciutat durant la segona meitat del 2023.

Pel que fa a les estacions de metro, en aquest primer semestre de l'any es col·locaran 11 nous caixers automàtics, que se sumen als 21 ja instal·lats aquest estiu. Les parades que incorporen caixers són les de Sant Andreu, Mercat Nou, Pompeu Fabra, Canyelles, Roquetes, Alfons X, Trinitat Nova, Ernest Lluch, Vall d'Hebron, Coll Teixonera i Cornellà Centre, cosa que també implica ampliar la xarxa a diferents barris, perquè els caixers suburbans eren fins ara en estacions amb gran connectivitat o del centre de la ciutat, com ara Passeig de Gràcia i l'Estació de Sants.

El gruix dels caixers nous amb què comptarà Barcelona aquest any el constituiran els 125 terminals en quioscos de premsa, fruit de la col·laboració entre l'Ajuntament i l'Associació de Venedors de Premsa. "L'objectiu és que tothom tingui un caixer per retirar efectiu a menys de 10-15 minuts a peu", ha assegurat Collboni, que s'ha referit al concepte "banca quilòmetre zero" i que ha d'evitar que per disposar de 20 euros en efectiu s'hagi de caminar més de 20 minuts perquè no hi ha cap entitat oberta. A més, ha explicat que es confia treure a concurs el mandat vinent la instal·lació de terminals bancaris en alguns dels més de 500 equipaments municipals de proximitat.

stats