Desescalada
Societat 23/06/2021

Caldrà portar una mascareta a mà per si s'ha d'utilitzar a l'exterior

El reial decret necessari s'aprovarà dijous al consell de ministres extraordinari

Ara
2 min
Gent amb mascareta per Barcelona, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaLes mascaretes deixaran de ser obligatòries en espais exteriors a partir d'aquest dissabte, però la nova normativa obligarà a portar-ne sempre una a mà, per si no es poden garantir els 1,5 metres de distància de seguretat interpersonal amb persones no convivents o si hi ha altres circumstàncies que en facin necessari l'ús. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha confirmat que el canvi de normativa s'aprovarà aquest dijous al consell de ministres extraordinari. "Hem eliminat l'obligatorietat de mascareta allà on sabem que hi ha menys risc de transmissió. És una mesura de flexibilització progressiva, gradual i prudent", ha destacat Darias aquest dimecres. La titular de Sanitat ha assegurat que portar una mascareta a sobre serà obligatori però ha evitat confirmar si es podrà multar les persones que no en portin.

Darias ha avançat que en el cas de grans esdeveniments a l'aire lliure, com els concerts, sí que s'haurà de portar mascareta si el públic està a preu dret, però se'n podrà prescindir si està assegut i es manté la distància de seguretat. Al carrer es podrà anar sense mascareta però caldrà fer-ne ús quan no hi hagi la distància de seguretat d'1,5 metres. Es manté l'obligatorietat de portar mascareta en espais interiors. El reial decret que s'aprovarà dijous detallarà en quines situacions concretes es podrà anar sense mascareta.

També es flexibilitzarà l'ús de la mascareta a les residències de gent gran on almenys el 80% dels residents estiguin vacunats amb la pauta completa. En aquest cas, els residents podran anar sense mascareta però els visitants i els treballadors l'hauran de dur sempre posada, segons ha avançat la ministra.

Punt d'inflexió en la vacunació

D'altra banda, Darias ha destacat que la vacunació avança a molt bon ritme. Fins a 15 milions de persones a Espanya ja han rebut la pauta completa de la vacuna contra el covid-19, i el 50% dels ciutadans ja n'han rebut almenys una dosi. Segons la ministra, aquestes dades marquen "un punt d'inflexió" en la campanya de vacunació. En el conjunt de l'Estat, el 82% de les persones de més de 40 anys ja tenen una dosi i el 47% la pauta completa. "Són xifres espectaculars", ha dit.

La titular de Sanitat ha destacat que la incidència del coronavirus va baixant però ha fet una crida a la gent jove a seguir complint amb les mesures de seguretat. "Prescindir de la mascareta a l'aire lliure anirà bé, crec que la ciutadania ho estava esperant, però hem de seguir sent prudents. La vacunació ens està portant a la normalitat tan anhelada però encara hi ha virus", ha subratllat Carolina Darias.

stats