BARCELONA
Societat 26/08/2016

Una càmera va captar l’agressió de l’urbà al motorista

L’empresa de seguretat de la gossera va passar el vídeo a l’Ajuntament

Montse Riart
3 min
Una càmera va captar l’agressió de l’urbà al motorista

BarcelonaUna càmera de seguretat del Centre d’Acollida d’Animals de Companyia (CAAC) de l’Ajuntament de Barcelona va captar la suposada agressió d’un agent de la Guàrdia Urbana a un motorista que va cometre una infracció a la carretera de la Rabassada el dilluns 15 d’agost a dos quarts de sis de la tarda, segons ha pogut saber l’ARA. El consistori ja va advertir dimecres que tenia una prova contundent contra el presumpte agressor i el company de patrulla: es tracta d’una càmera que va captar la seqüència completa.

No va ser casualitat, ja que sovint els agents motoritzats de trànsit estableixen controls en aquest punt per caçar els nombrosos motoristes que aprofiten les vistes i el bon estat de la carretera per agafar revolts i anar a gran velocitat. Els agents se situen habitualment a l’esplanada de sorra que hi ha a l’entrada de les instal·lacions de la gossera, així com uns metres més amunt, on hi ha un dels miradors que utilitzen com a punt de trobada els joves que habitualment donen tombs amb la moto per la zona.

Una agressió contundent

Fonts consultades per aquesta redacció han confirmat que una càmera de seguretat que enfoca l’exterior del CAAC va captar tot l’episodi. Expliquen que no va ser llarg, però sí contundent: els agents van aconseguir aturar el jove motorista just davant de les instal·lacions. El noi, que és major d’edat, s’hauria encarat amb la patrulla i un dels policies hauria respost amb la presumpta agressió.

Segons aquestes mateixes fonts, en el vídeo es veu tota la seqüència. L’Ajuntament ja havia explicat que les proves que tenia contra els dos agents suspesos de sou i feina eren “contundents”. El comissionat de Seguretat del consistori, Amadeu Recasens, parlava dimecres obertament de “mala praxi policial”, d’una “falta greu” i d’una actuació dels agents “improcedent i desproporcionada”. El comunicat que va fer públic el consistori també explicava que el noi presumptament agredit no havia fet res que provoqués la reacció de l’agent.

Ahir la majoria de joves motoristes de la zona no tenien constància de l’incident. Alguns d’ells, preguntats per l’ARA, van explicar que els controls de la Guàrdia Urbana a la zona són habituals, però van assegurar que fins ara no s’havia produït cap problema. Al contrari, asseguraven que l’actitud de la majoria de patrulles és permissiva amb els motoristes, excepte amb els que cometen una infracció greu.

Un vigilant va donar l’avís

Els dies laborables el trànsit de voluntaris que s’acosten a les instal·lacions per treure a passejar els gossos és constant, però el dilluns dels fet era festiu (15d’agost) i el centre només obria al matí. A l’hora que es van produir els fets a la gossera només hi havia els vigilants de seguretat, que treballen per a una empresa privada contractada per l’Ajuntament. La seva taquilla no és a tocar de la carretera, sinó uns 200 metres més endins de l’esplanada d’entrada. Però a través del circuit tancat de càmeres els vigilants dominen la zona. Un d’ells és qui va donar l’avís després de veure l’episodi a través de les càmeres. Els seus superiors van revisar les imatges i van contactar amb l’Ajuntament.

Això explica per què la reacció del consistori va ser tan ràpida: el fet que les instal·lacions fossin municipals va fer que la comunicació fos directa. Menys de 48 hores després de la presumpta agressió el consistori ja en tenia coneixement. El 17 d’agost va obrir l’expedient i en una setmana ha tancat la investigació i ha suspès preventivament de sou i feina els dos agents, que formen part de la unitat de trànsit. També ha decidit presentar una denúncia als jutjats.

stats