Emergències
Societat 19/10/2022

El Camp de Tarragona es prepara per al simulacre més gran d'emergència química

Més de 65.000 persones estan cridades a confinar-se per un hipotètic accident químic

2 min
Explosió a l'empresa IQOXE de Tarragona

ReusEl dimecres dia 2 de novembre a partir de les 18 h sonaran vint alarmes distribuïdes pel Camp de Tarragona. Prop de 65.000 veïns de Tarragona capital, Reus, Vila-seca, la Canonja i Salou estan cridats a fer veure que l'emergència és real i a imaginar-se que hi ha un núvol tòxic de clor que amenaça les seves vides. Després de sentir les estridents alarmes, hauran de buscar un lloc on confinar-se. Pot ser casa seva, una botiga o el lloc de treball. Les autoritats recomanen que un cop dins es permeti l'entrada de qui quedi pel carrer i que s'abaixin persianes. Tancar-se en un cotxe servirà de ben poc, ja que no és un lloc aïllat. Qui condueixi en aquell moment, hauria de buscar un lloc on aturar-se i poder-se tancar o bé seguir amb el cotxe si està sortint de l'àrea crítica. Es tracta del simulacre més gran que s'ha fet mai a Catalunya i és una de les peticions que Protecció Civil va recollir dels tarragonins després de l'explosió que es va produir, ara fa dos anys i mig, a l'empresa Iqoxe i que va provocar la mort de tres persones i va obligar a confinar la població. Aquell accident també va disparar la desconfiança dels tarragonins cap a la planta i cap a les autoritats, ja que les alarmes van sonar massa tard.

La prova es farà a la tarda, perquè les autoritats consideren que les escoles ja tenen ben apresa la lliçó i prefereixen veure com reaccionen els que fan activitats extraescolars, així com comerços i altres treballadors. El sotsdirector de Programes de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha reconegut que no saben quin percentatge de la població participarà en el simulacre i es confinarà, però ha defensat aquest matí que aspiren "que les empreses abaixin les persianes". Els responsables del cos han apuntat que algunes empreses grans, com PortAventura o algunes petroquímiques, "s'han compromès a activar el pla d'autoprotecció i simular el confinament".

Entre aquestes companyies hi ha algunes cadenes de supermercats, que han expressat la seva voluntat de participar en l'exercici, i establiments de petit comerç de barri. Això ha de permetre que els ciutadans que en aquella hora siguin al carrer puguin confinar-se ràpidament. Així, segons ha detallat el responsable territorial de Protecció Civil, Joan Ramon Cabello, si es produís un núvol tòxic, una persona que es confinés a casa amb portes i finestres tancades reduiria a únicament un 10% els efectes de la toxicitat, mentre que si les finestres del domicili estiguessin obertes, el nivell s'incrementaria fins al 30%. Sigui com sigui, "el pitjor confinament és millor que una evacuació", ha insistit Delgado.

En el simulacre es provarà també un nou sistema d'alarma impulsat pel govern de l'Estat que permet enviar missatges al mòbil de les persones que estan connectades a les antenes de telefonia de la zona.

Difusió

Per al simulacre s'han imprès 40.000 fullets i 1.300 cartells amb informació sobre la prova i què fer en cas d'accident químic. El material es repartirà pels municipis, en col·laboració amb els ajuntaments implicats. Paral·lelament, Protecció Civil també ha preparat vídeos per difondre per televisió i les xarxes socials i falques per emetre per ràdio i la megafonia d'establiments comercials. Així mateix, durant tot l'octubre s'estan fent xerrades i sessions informatives a la ciutadania i sessions formatives a voluntaris de Protecció Civil, policies i agents cívics.

stats