AFERS SOCIALS
Societat 09/08/2016

Anar de campaments a dos carrers de casa

Barcelona organitza per primer cop colònies urbanes per als nens dels barris més castigats per la crisi

Maria Ortega
3 min
Un grup de nens fent activitats  ahir a l’escola Baró de Viver durant els campaments urbans que l’Ajuntament organitza, per primer cop,  en tres barris de la ciutat.

BarcelonaSegurament no passaran unes setmanes a la Costa Brava, ni marxaran en cotxe a recórrer la Península, però aquest estiu -i per a molts serà el primer cop- aniran de colònies. Seran uns campaments que no els allunyaran més d’uns metres de casa seva, perquè de fet s’instal·laran en una escola pública del seu barri. Són el que l’Ajuntament de Barcelona ha batejat com a “campaments urbans”, un projecte que s’emmarca en el Pla de Barris que impulsa el govern d’Ada Colau i que s’ha començat a desplegar a l’Eix Besòs. En la seva arrencada, el projecte pilot preveu que 138 infants passin l’agost als campaments. La intenció és que amb la seva participació, els menors s’impliquin en tot de “dinàmiques”, que no “jocs”, com corregia ràpidament una de les monitores ahir en la visita organitzada per a la premsa, remarcant així que amb les activats sempre es busca treballar algun valor. Al Baró de Viver, per exemple, ahir es plantejaven com guarnir la plaça per a la festa major, tot i que també sortiran del barri per anar al Tibidabo.

El projecte pilot neix inicialment en aquesta zona de Sant Andreu, però també a la Trinitat Nova i al Besòs. “Volem que els nens vegin tot el que es pot fer al seu barri”, explicava ahir, entusiasta, l’Alba Alamillo, una de les monitores d’aquesta iniciativa enfocada a nens i nenes de 6 a 12 anys -en el cas concret del Baró de Viver, i atenent les peticions, l’oferta s’ha obert també als nens d’entre 3 i 6 anys-. Les activitats i el dinar són completament gratuïtes per a aquestes famílies i es parteix d’un pressupost de 20.000 euros per a cadascun dels trescampaments.

Fugir de la segregació

Els pares han rebut informació sobre la possibilitat d’accedir a aquest servei a través de les escoles del barri, però per escollir quins nens tenien plaça no s’han prioritzat criteris socials perquè, com apuntava ahir la tinent d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, “no es volia segregar, sinó reflectir la diversitat del barri”.

Una altra de les potes d’aquest projecte, més enllà d’oferir activitats d’oci i un àpat nutritiu als nens, és formar i estimular joves d’aquests barris perquè s’impliquin en la iniciativa com a monitors. Són zones, com remarcava ahir Ortiz, que tenen un dèficit d’oferta d’activitats d’oci i, per això, es busca que els campaments serveixin d’estímul per fer germinar noves iniciatives. “Sortim molt a fer activitats als carrers i les places, perquè els nens coneguin el seu barri d’una altra manera, però també perquè els veïns i les famílies ens vegin”, explicava l’Alba.

Ella és veïna de la Trinitat i, des de fa anys, està implicada en el casal de joves d’aquest barri i també el de Roquetes. A la zona, diu, calen molts més espais per donar resposta a les inquietuds dels joves. “Nosaltres som com un exemple per a aquests nens, perquè els expliquem que no hem sigut grans estudiants però que ens hi hem esforçat i estem fent el que ens agrada”, explica, i afegeix que ella vol començar ara un grau d’integració social. Escoles com el Mestre Morera, a Ciutat Meridiana, ja havien viscut experiències d’èxit similars durant el curs. Ara la iniciativa s’estén a l’estiu.

150 milions per als 15 barris més humils

El Pla de Barris és, potser, el gran projecte de mandat de l’equip de Colau. Preveu invertir deu milions a cadascun dels 15 barris que s’han seleccionat com a especialment sacsejats per la crisi. El punt característic de la iniciativa és que els projectes a tirar endavant amb aquest pressupost s’han de decidir conjuntament amb el teixit veïnal local. Es preveu que el gruix de la inversió es concentri entre els anys 2017 i 2019, però ja han engegat projectes com elscampamentsurbans. Els barris on es començarà a invertir són la Trinitat Nova, el Bon Pastor i el Besòs-Maresme.

stats