SOCIETAT
Societat 12/07/2012

Una campanya a les platges sensibilitzarà els banyistes sobre el significat de les banderes

Protecció Civil distribuirà 10.000 pòsters per tot el Litoral català

Acn
2 min
Platja de Salou plena de gent prenent el sol / ACN

BarcelonaProtecció Civil ha iniciat aquest estiu la primera campanya que impulsa la Generalitat per promoure la seguretat a les platges. Es distribuiran 10.000 pòsters entre 70 municipis de tot el Litoral català. L'objectiu és sensibilitzar els banyistes sobre el significat de les banderes i recordar el 112 com a telèfon d'emergències. El director general de Protecció Civil, Manel Pardo, ha dit que "molta gent" no coneix el significat dels colors de les banderes. De cara als pròxims mesos, Protecció Civil prepara un decret que reguli de forma integral la seguretat a les platges. Pardo ha explicat que cal "incidir més" en el significat de les banderes, motiu pel qual els cartells que es distribuiran a les platges inclouen una explicació de què signifiquen. "Quan algú t'avisa, et recomana que no ho facis, que t'estàs posant en situació de perill, no t'ho diu perquè sí, perquè no vol que et banyis, sinó pel teu bé", ha explicat Pardo.

Protecció Civil ha posat en marxa una web amb consells específics de seguretat a les platges i un vídeo amb algunes recomanacions. Segons dades del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), l'any 2011 van morir 15 persones a les platges. Aquesta temporada hi ha hagut 4 persones ofegades a les platges catalanes, a les quals s'hi han de sumar dues persones mortes en rius i rieres. A Catalunya hi ha actualment 366 platges, 78 petites cales i 12 zones de bany continental catalogades. Del total de platges, 170 estan qualificades de risc alt; 141, de risc mitjà, i 85, de risc baix, segons els llindars establerts per una ordre de l'any 1972 que només té en compte l'afluència de públic que hi ha a cada platja i els metres quadrats per banyista.

Aquest estiu, els municipis disposen d'un conjunt de recomanacions, elaborades per un grup de treball, de mesures de seguretat i protecció a les platges que fan referència des de l'equip humà fins als punts de vigilància i els llocs de socors i primers auxilis, entre altres dades. Per exemple, en el cas d'una platja de risc alt, es recomana un punt de vigilància cada 400 metres, un supervisor, un socorrista per a cada punt de vigilància, un socorrista i un patró per a cada embarcació i un socorrista per a l'atenció sanitària per cada dos punts de vigilància.

La direcció general de Protecció Civil treballa en l'elaboració d'un decret que reguli de forma integral la seguretat a les platges i que incorpori les mesures preventives ja recomanades. S'elaborarà d'acord amb la valoració d'aquesta campanya i el seguiment de les recomanacions que s'han fet als municipis. Pardo no ha descartat que el decret pugui incloure multes per als banyistes que incompleixin les normes, tot i que ha recordat que en aquests moments és competència municipal. De fet, ha explicat que alguns ajuntaments ja han incorporat multes en les seves ordenances cíviques, com ara Salou, Lloret de Mar o Sitges.

stats