Societat 28/05/2014

Els càncers més mortífers afecten més els pobres

Un estudi arriba a la conclusió que el nivell socioeconòmic condiciona quin tipus de càncer es pateix

Ara
2 min
L'estudi arriba a la conclusió que el nivell socioeconòmic condiciona quin tipus de càncer es pateix / GETTY

BarcelonaDiferents estudis han determinat fins a quin punt el nivell socioeconòmic té una incidència directa en el càncer. Però un nou estudi, impulsat per l'American Cancer Society i publicat a la revista 'Cancer', ha fet un pas més enllà i ha trobat que el nivell social i econòmic de les persones les fa més o menys vulnerables a patir determinats tipus de càncer. És la seva situació en l'escala social la que explicaria per què pateixen alguns tipus concrets de càncer.

L'estudi remarca que el càncer afecta a tothom, rics i pobres, però que ser ric o pobre implica patir un o altre tipus de càncer. L'equip d'investigadors que lidera Francis Boscoe, del Registre de Càncer de l'estat de Nova York, ha estudiat la incidència de la malaltia en algunes de les zones més riques i més pobres dels Estats Units. La conclusió a la qual han arribat és que, si bé el càncer arriba a tots els barris, es tracta de tipus de càncer diferents.

Així, el sarcoma de Kaposi i els càncers de larinx, cervical, penis i fetge, afecten més les persones de nivell socioeconòmic baix. En canvi, les persones amb un nivell més elevat tenen més tendència a patir melanomes i càncers de tiroides i testicles. Segons Boscoe, els càncers que afecten més els pobres són menys freqüents, però més mortífers; els que afecten més els rics són molt més habituals però presenten un nivell de mortalitat més baix. En una nota de premsa el doctor explica que "els pobres tenen més possibilitats de morir de la malaltia, mentre que els rics tenen més possibilitats de morir amb la malaltia".

stats