Societat 02/02/2012

Candelera versus el xou de la Marmota

La Candelera plora i indica que el fred s'acaba a Catalunya. Als Estats Units, la marmota Phil ha anunciat que encara tindran sis setmanes més de ple hivern. La tradició catalana i la nord-americana coincideixen, i es contraposen, el 2 de febrer

Sílvia Barroso
2 min
La marmota Phil, de Pennsilvània

BarcelonaLa Candelera plora –ha plogut/nevat i no fa sol– i, per tant, a Catalunya el fred és fora. A Pennsilvània, la marmota Phil ha dit aquest dijous que els americans tenen hivern per a sis setmanes més.

Aquest és el veredicte de la tradició en un 2 de febrer especialment diferent a banda i banda de l'Atlàntic. Mentre, a Barcelona, Felip Puig donava instruccions als catalans per evitar el caos en plena onada de fred siberià, a Pennsilvània uns senyors amb vestit fosc i barret de copa ensenyaven la marmota Phil, acabada de treure del seu cau per fer la predicció que els americans esperen cada any en aquesta data. El públic animava la bestiola i llançava crits d'alegria.

Així es vivia aquest dijous al migdia –hora catalana– el dia de la Candelera, 40 dies després de Nadal. A Catalunya, el 2 de febrer té com a lema: "Si la Candelera plora, el fred és fora; si la Candelera riu, el fred és viu". Als Estats Units, la predicció es fa parant atenció a l'actitud d'un animal esdevingut mascota, com explica en la comparació de les dues tradicions el blog 'Ampa ipse bloc'.

Tot i les festes majors de la Mare de Déu de la Candelera, amb fires com la de Molins de Rei, aquest any l'onada de fred i la preocupació per les possibles complicacions logístiques ens han allunyat més que mai del xou en què es converteix la jornada a Nord-amèrica, especialment al poble de Punxsutawney, a Pennsilvània. La cerimònia es retransmet en directe, i s'ha pogut seguir per internet, a les set del matí de Pennsilvània, la una del migdia de Catalunya.

Candelera versus Marmota és un duel més entre tradicions, com el que hi ha entre el tió i el Pare Noel (o Santa Claus) i entre la castanyada i Halloween. La contraposició es viu amb menys intensitat que el 31 d'octubre i el 24/25 de desembre perquè, per ara, hi ha menys implicacions comercials. Però ja fa anys que la pel·lícula 'Groundhog Day' [El dia de la marmota] –protagonitzada per Bill Murray i que a l'Estat espanyol es va estrenar com a 'Atrapado en el tiempo'– va popularitzar aquí la festa nord-americana. L'expressió "efecte dia de la marmota", que han estès els polítics per referir-se a situacions repetitives –especialment en la relació Catalunya-Espanya–, ha acabat d'estendre el coneixement de la tradició dels Estats Units, almenys pel que fa al seu nom.

Tot plegat ha portat els usuaris de Twitter a fer-ne broma i posicionar-se en una pugna força pacífica: Candelera o Marmota? La batalla és incruenta, però sempre sorgeix alguna proposta que es pot considerar un indici de rivalitat, com la idea d'impulsar una pel·lícula que, com la protagonitzada per Bill Murray, popularitzi definitivament la Candelera.

stats