COP26

El primer esborrany d'acord de la COP26 evita cap compromís per acabar amb els combustibles fòssils

Els lobistes del petroli i el gas presents a Glasgow són més nombrosos que la delegació de qualsevol país

3 min
Protesta Extinction Rebellion avui a Glasdow

BarcelonaS'ha filtrat un primer esborrany de la declaració final de la cimera climàtica de l'ONU a Glasgow, la COP26. És només una llista de frases agrupades per temes, en total 850 paraules. I no inclou cap compromís en ferm cap a l'eliminació gradual dels combustibles fòssils. Tant les ONG climàtiques com els experts que segueixen les negociacions d'aquests dies a Glasgow ja han advertit que és un text "massa dèbil". Al mateix temps, aquest dilluns Global Witness denunciava que el nombre de delegats vinculats a la indústria dels combustibles fòssils que participen en aquesta COP són més nombrosos que els de qualsevol país present a la cimera. Són 503 persones que actuen de lobi del petroli, el gas i el carbó.

"Els activistes estem molt preocupats perquè, normalment, el primer esborrany d'un text de la COP és relativament ambiciós i es va debilitant al llarg de la segona setmana. Que el primer esborrany sigui tan dèbil no presagia res de bo", deia Greenpeace en un comunicat. La principal crítica és que el document no inclou cap menció de la necessitat d'eliminar els combustibles fòssils, malgrat que l'informe de la mateixa Agència Internacional de l'Energia publicat poc abans de la cimera reclamava que de la COP26 en surti un compromís ferm en aquest sentit. Com a mínim, la promesa de no obrir noves explotacions de combustibles fòssils, més enllà de les que ja estan operatives.

L'esborrany constata "la urgència d'accions cap a l'objectiu de París de mantenir la temperatura ben per sota dels 2 °C i perseguir esforços cap als 1,5 °C, emfatitzant la importància de mantenir els 1,5 °C a l'abast". Alhora, admet la "importància de respondre a la ciència" i reconeix l'abisme entre els compromisos estatals de reducció d'emissions presentats davant de l'ONU, els NCD, i les necessitats reals, amb la vista posada en el "zero net el 2050".

Greenpeace denunciava també els moviments de l'Aràbia Saudita aquest cap de setmana dins de la COP26 per "manipular les peces en el tauler d'escacs" i eliminar del text la referència a la necessitat de mantenir "els 1,5 °C a l'abast", segons va denunciar Jennifer Morgan, directora executiva de l'entitat ecologista. En les converses sobre educació i empoderament que s'han fet dins de la COP26, Riad fins i tot va forçar a treure dels textos les referències a drets humans, gènere, joventut i pobles indígenes.

Alhora, Global Witness denuncia que el lobi dels combustibles fòssils a la cimera és més gran que qualsevol delegació governamental. Segons l’estudi que ha fet aquesta organització, buidant els noms de tots els delegats presents a la COP26, hi ha 27 delegacions governamentals que han registrat com a membre algun lobista del petroli o el gas, inclòs el Canadà, Rússia i el Brasil. A més de 503 persones amb vincles a la indústria dels combustibles fòssils, també hi ha 100 companyies del sector representades a la COP26.

Els governs dels petits estats insulars del Pacífic, els que desapareixeran sota el mar si l'escalfament global supera els 1,5 °C, s'uneixen per fer lobi per mantenir aquest objectiu viu. Tot i això, molts delegats d'aquests països no han pogut anar a la cimera per por a la pandèmia de covid-19. La intervenció virtual del ministre de Tuvalu, un d'aquests petits estats insulars, amb l'aigua fins a sobre els genolls, ho deia tot.

En la sessió d'aquest dilluns, a més, destaca el discurs davant la COP26 que ha fet l'expresident dels Estats Units Barack Obama, que ha criticat la "perillosa falta d'urgència" demostrada per la Xina i Rússia en la lluita climàtica, representada en l'absència dels seus líders en la inauguració de la cimera, la setmana passada.

stats