Societat 14/10/2020

Reserves de taula augmentades per a dijous i anul·lacions de comandes de proveïdors: les reaccions dels restaurants

Els cuiners es queixen de la mesura i de la poca antelació de l'avís

Trinitat Gilbert Martínez
2 min
Les reserves de taula, canviades de divendres a dijous, i les neveres plenes d’aliments, les reaccions de les mesures del tancament a bars i restaurants

Aquest dimecres a la tarda ha estat un no parar per als restaurants. Trucades per canviar la reserva de divendres a dijous, anul·lacions de grups previstos per a finals de mes, i sobretot gestions dels cuiners amb els proveïdors perquè no els enviïn les comandes d’aliments previstes per als propers dies. Aquestes han estat les constants de tota la tarda arran de la notícia del tancament de bars i restaurants de cara a divendres. A més, els cuiners subratllen que les neveres les tenen plenes d’aliments. “Una vegada més, ens avisen només amb 48 hores d’antelació, i per tant tenim poc marge de moviment per buidar-les”, explica el cuiner Xavier Pellicer.

Les trucades al restaurant Xavier Pellicer han estat constants. “Per a dissabte tenia quaranta-cinc persones en total en el servei del migdia, i tot ha caigut”, explica. A part de les trucades de reserves, entre els cuiners han estat parlant de la indignació i “emprenyament”, diu el cuiner, que els provoca la mesura. I, per continuar, hi ha els proveïdors. “Justament avui m’han entrat els bolets, els pollastres, la carn de porc; és a dir, ens preparàvem de cara al cap de setmana amb les neveres plenes”, diu.

El xef opina que té la sensació que les mesures contra el covid-19 per als bars i els restaurants són com un acordió, i explica per què té aquesta sensació: “Ara us arronseu i, per tant, reduïu taules; ara traieu la barra, ara tanqueu i us convertiu en un delivery perquè el menjar per emportar és possible; això no és així”, diu el cuiner.

Mentrestant, a Sitges, el cuiner Valentí Mongay, del restaurant La Salseta, coincideix que les anul·lacions de taula i els canvis de reserves han estat una constant el dimecres a la tarda. “Jo també he hagut de trucar a proveïdors perquè no em portin aliments, però, esclar, segurament ja els tenia collits, per tant preparats per fer-me’ls arribar divendres”, diu Mongany, que assenyala que la reacció amb el tancament és una cadena que afecta molts treballadors, i els proveïdors en són uns d’importants.

A altres restaurants, com al Vicus, de Pals, els ha agafat la notícia amb el restaurant tancat. "No tenim clients des que va acabar l'estiu; a partir del 15 de setembre, entre setmana no fèiem gairebé res, i el cap de setmana poc, perquè no cobríem ni sous de personal", diu Damià Rafecas, que afegeix que preveia que passaria el que està passant ara, que ens tornaran a tancar. "La nostra previsió és obrir al mes de març de l'any vinent, i ho fem pensant que llavors ja estarà tot millor", diu. Ara bé, per primera vegada el Vicus farà menjar per emportar. "Ho farem per Nadal, i hem pensat en cinc plats (canelons, calamar farcit, galta de vedella amb bolets i pinyons; brou d'escudella amb pilota trufada i galets; espatlla de xai amb parmentier de patates i prunes) perquè la gent els vingui a buscar el 24 de desembre", conclou el xef.

stats