Violència sexual
Societat 16/12/2022

El capellà de Calella, investigat per encobrir els abusos sexuals de Deprius

Una de les dues noves denúncies contra el músic no hauria prescrit

2 min
Deprius en una imatge promocional d’arxiu.

BarcelonaUna de les dues denúncies que ha rebut aquesta setmana per abusos sexuals el tenor de Calella Albert Deprius no hauria prescrit. Ho han confirmat fonts policials a l'ARA. Mentre el músic estava detingut per la denúncia d'una noia que va acusar-lo d'agredir-la quan tenia 14 anys (entre el 2010 i el 2014) i que va avançar l'ARA, els Mossos d'Esquadra van rebre dues denúncies més, en aquest cas a la comissaria d'Arenys de Mar, una de les quals no hauria prescrit i això va fer que la policia comuniqués a Deprius una nova detenció. Tot i això, dimarts al matí el que era director del cor Harmonia de Calella va passar a disposició judicial i posteriorment va quedar en llibertat amb càrrecs.

Les investigacions dels Mossos no se centren només en el tenor. El capellà del municipi, Cinto Busquet, està investigat per un presumpte delicte d'encobriment i se li va prendre declaració a principis de setmana, un cop detingut el músic. Segons fonts de la investigació, Busquet "tenia coneixement d'algun dels actes punibles del tenor". L'article de l'ARA que va destapar els abusos de Deprius, i la seva actitud a les xarxes amb una desena de noies i joves del món de la música, incloïa les reflexions de Busquet, que sempre va defensar a capa i espasa l'acusat.

Precisament, aquestes revelacions van fer que dijous hi hagués molta tensió a l'església del municipi, perquè un grup de persones que es manifestaven en suport de les dones agredides van assenyalar el sacerdot, que en declaracions a l'ARA havia argumentat que les acusacions contra el tenor formaven part d’una campanya per difamar Deprius i que hi havia hagut una professora de música i una còmplice, en referència a una denunciant, que "tiren merda" amb "mala voluntat" contra una família que "ja ha patit molt".

Topada entre manifestants i el capellà

La segona denúncia que es va presentar aquesta setmana a la comissaria d'Arenys de Mar, un cop es va fer pública la detenció, sí que havia prescrit i, per tant, el procediment no tirarà endavant. Es tractava d'uns fets que van passar fa dinou anys: llavors la denunciant en tenia 20 i Deprius l'hauria assetjat quan estaven sols a l'escola. Els fets van comportar que la noia acabés abandonant el centre on feia classes. En total ja són cinc les denúncies que ha rebut Deprius durant els últims anys: la primera es va interposar el 2016, però el cas es va arxivar per la via penal i va acabar amb un acord extrajudicial, mentre que la segona -que està en fase d'instrucció al jutjat número 2 de Mataró- és d'aquest juliol. De fet, el músic ja va ser detingut per aquesta denúncia a principis d'estiu.

Però la denúncia que va propiciar la detenció, la va posar una noia per unes agressions que es van repetir regularment durant quatre anys, del 2010 al 2014 (dels 14 als 18 anys d'ella). El director de l'escola de música va començar a parlar per Messenger (després Facebook) amb la menor, converses fins a altes hores de la matinada que van derivar en videotrucades i comentaris pujats de to. L’endemà de la primera videotrucada, amb contingut altament sexualitzat, es van quedar sols al despatx de Deprius i ell en va abusar sexualment.

stats