Societat 22/07/2013

L'exdirector del Servei Català de la Salut aspirava a cobrar més de 13.000 euros mensuals d'Innova

Carles Manté ha comparegut aquest dilluns a la comissió d'investigació del Parlament

Auri Garcia Morera
2 min
L'exdirector del Servei Català de Salut, al Parlament, aquest dilluns / ACN

BarcelonaL'exdirector del Servei Català de la Salut (CatSalut) Carles Manté aspirava a cobrar més de 13.000 euros mensuals de l'empresa municipal Reus Innova, segons ha reconegut en la seva compareixença davant de la comissió d'investigació sobre suposats escàndols en el sistema sanitari del Parlament. Manté ha defensat que no hi havia cap incompatibilitat amb Innova després d'haver dirigit el Servei Català de la Salut, que en aquell moment de la seva trajectòria professional considerava que mereixia cobrar més de 13.000 euros mensuals per treballar exclusivament per a Innova, i que no va rebre un total de 720.000 euros sense treballar, sinó que hi va fer tasques d'assessorament en l'àmbit de l'assistència sanitària i en l'àmbit de la nutrició.

"En el camp de l'assistència sanitària, al que menys em vaig dedicar va ser al tema de la construcció de l'hospital", ha detallat Manté, que ha afegit que "el lideratge que havia tingut l'Hospital de Reus havia decaigut, i requeria regeneració i buscar noves fórmules". "Aquest era l'àmbit en què rendia comptes", ha dit. L'exdirector del Servei Català de la Salut també ha explicat, sobre el segon àmbit: "Hi havia la voluntat de crear un clúster de la nutrició, i hi vaig participar des de l'elaboració del pla estratègic". Quan li han preguntat si hi ha constància d'aquestes tasques d'assessorament, Manté ha explicat que feia reunions quinzenals i també entregava documents, però ha reconegut que no hi ha constància d'aquests documents al registre de l'Ajuntament.

Manté i l'expresident de l'Institut Català de la Salut i exdirector d'Innova Josep Prat van ser detinguts al mes de febrer pels suposats pagaments irregulars d'Innova. Tots dos van quedar en llibertat provisional imputats per delictes de malversació, estafa, tràfic d'influències, negociacions prohibides amb funcionaris, blanqueig i delicte contra la hisenda pública. Al març, l'Ajuntament de Reus va decidir personar-se en la causa contra Prat i Manté. En total, l'empresa municipal Innova de Reus va pagar 720.000 euros a Manté entre el 2007 i el 2011. El mateix Ajuntament de Reus va encarregar un informe sobre els pagaments que va concloure que les feines que suposadament havia realitzat Manté eren inexistents.

Antifrau assegura que Ramon Bagó va gestionar diners públics en benefici propi

Per la seva banda, el director de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Daniel de Alfonso, ha assegurat que el president del grup turístic i sanitari Serhs, Ramon Bagó, va gestionar diners públics en benefici propi com a directiu del Consorci Sanitari de Catalunya (CSC). Així de contundent ha estat cap al final de la seva compareixença després de ser preguntat per l'amo de Serhs, i ha afirmat que Bagó és un "cas de llibre" de gestió dels diners públics des de l'àmbit privat i en benefici propi. Antifrau ha lliurat a la fiscalia un informe en què denuncia algunes adjudicacions i contractacions del CSC a Serhs per aquest motiu.

Geli denuncia un intent de desprestigiar el sistema sanitari

L'exconsellera de Salut Marina Geli ha denunciat en la seva compareixença que hi ha qui està interessat a desprestigiar el sistema sanitari català "per desmuntar-lo" i que un "revisionisme total pot donar ales als qui utilitzen la crisi per dir que el sector públic no pot gestionar perquè és ineficient". Sobre les possibles irregularitats que es podrien haver produït, l'exconsellera ha assenyalat que "els jutges decidiran".

stats