Societat 13/01/2017

Cas Nadia: el jutge investiga els pares per exhibicionisme, provocació i explotació sexual

La Generalitat exercirà d'acusació en el cas i dos particulars reclamaran els diners donats

Ara
2 min
La mare de la Nadia arriba als jutjats amb el seu advocat, Alberto Martín

BarcelonaEl jutge del cas Nadia investiga els pares de la petita per exhibicionisme, provocació i explotació sexual de la nena. Aquest divendres el magistrat ha interrogat Fernando Blanco, que continuarà a la presó provisionalment, i Margarita Garau per les fotografies "de caràcter sexual" que els Mossos van trobar en un llapis de memòria del pare.

La nova acusació s'enviarà al deganat perquè decideixi si la tramita el mateix magistrat que porta la presumpta estafa dels pares, que haurien dilapidat 600.000 dels 900.000 euros recaptats suposadament per tractar la malaltia de la nena, o un de diferent. Segons fonts judicials, els pares –que han declarat en total durant dues hores als jutjats de la Seu d'Urgell– han contestat les preguntes de totes les parts.

Neguen "el caràcter sexual" de les fotografies

L'advocat dels pares ha defensat que les imatges de la petita despullada es van fer per poder-les enviar a un dermatòleg: "Es van fer per seguir una patologia de la pell", ha assegurat Alberto Martín, que ha precisat que el jutge ha mostrat als pares entre una quinzena o una vintena de fotografies fetes els anys 2008 i 2011: "No hi ha res d'especial que tingui un criteri pornogràfic, sexual o d'explotació, absolutament res", ha insistit.

Dins la sala, tots dos progenitors han negat haver perjudicat mai la nena. El lletrat deixarà de representar el pare a partir d'ara i se centrarà únicament en la defensa de la mare, amb l'objectiu de recuperar la custòdia de la petita.

Després de l'interrogatori el magistrat ha decidit mantenir les mateixes mesures cautelars acordades anteriorment: el pare tornarà a la presó de Ponent, on es troba ingressat des del 9 de desembre, i es manté la suspensió de la pàtria potestat de la menor, que viu amb una tieta a Mallorca.

La Generalitat formarà part del cas

El jutge ha acceptat que la Generalitat, que té la tutela de la nena, exerceixi com a acusació particular en el cas. L'objectiu és que representi els interessos de la menor en el procés. La consellera de Benestar, Dolors Bassa, ja va explicar que estaven seguint de prop totes les passes del procediment.

Mentrestant, l'Oficina de Defensa dels Drets del Menor de les Balears ha obert un expedient informatiu. Considera que la petita està passant per un procés de "revictimització" per la difusió de dades personals i l'assetjament dels mitjans de comunicació. L'organisme públic balear, competent perquè la nena va néixer i viu actualment a l'illa, ha fet una crida "a la responsabilitat col·lectiva per protegir"-la: "La sobreexposició pública d'aquesta menor, iniciada pels seus progenitors amb la intenció d'aconseguir un benefici econòmic, ha suposat una desprotecció greu", indica en un comunicat.

Dos particulars han demanat als jutjats poder exercir d'acusació per reclamar els diners donats als pares de la Nadia. El jutge els ha demanat que unifiquin les dues reclamacions particulars en una sola acusació. Farà el mateix amb la resta de denúncies que presentin en el futur altres possibles perjudicats.

stats