Societat 26/08/2013

Tarragona tindrà un hospital de campanya durant les diades castelleres

L'Ajuntament i les colles arriben a un acord. L'alcalde es compromet a impulsar el fet casteller i a dotar les colles de més recursos

Acn
3 min

TarragonaInstal·lar un hospital de campanya durant les principals diades castelleres que se celebren a Tarragona, desplegar un dispositiu sanitari més àgil i millorar la comunicació. Aquests són alguns dels acords a què han arribat aquest dilluns l'Ajuntament i les quatre colles de la ciutat en la reunió convocada una setmana després de la suspensió de la diada de Sant Magí per absència d'ambulàncies a la plaça. L'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, ha garantit la celebració anual d'almenys quatre consells municipals de Castells per tal d'avaluar i planificar correctament les diades. El consistori s'ha compromès també a impulsar i promocionar el fet casteller, així com a dotar les colles locals de més recursos.

La diada castellera de Sant Magí de Tarragona va posar en evidència les mancances existents en la coordinació i la posada en marxa dels protocols sanitaris. L'exhibició es va haver de suspendre després que la caiguda d'un 5 de 7 dels Xiquets del Serrallo se saldés amb 12 persones contusionades i que les ambulàncies no retornessin a la plaça. Per tal d'evitar que la situació es repeteixi en el futur, l'Ajuntament i les quatre colles castelleres de la ciutat han acordat millorar els protocols i instal·lar un hospital de campanya per Sant Magí, tal com es fa en les dues diades de Santa Tecla.

"Ens hem compromès a posar un hospital de campanya i a desplegar un dispositiu sanitari més acurat i amb gent més experta, per tal de fer les operacions necessàries de forma ràpida i sense col·lapses", ha explicat l'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, després de la reunió del Consell Municipal dels Castells convocada aquest dilluns a la tarda al consistori. El batlle ha anunciat també que aquest òrgan es reunirà almenys quatre vegades l'any, dues de les quals coincidint amb les principals diades castelleres que se celebren a Tarragona: Sant Magí i Santa Tecla.

"Es tracta de posar l'experiència del Concurs de Castells, que funciona molt bé, a disposició de les diades importants que es fan a la ciutat", ha afegit l'alcalde. Ballesteros ha analitzat els problemes ocorreguts per Sant Magí i ha reconegut que hauria calgut millorar el triatge dels ferits, agilitzar l'admissió de les ambulàncies a l'hospital i afinar la coordinació amb les colles. En aquest sentit, s'ha convocat una nova reunió d'aquí a dues setmanes amb representants de l'Hospital de Santa Tecla, la Creu Roja i les mateixes colles per tal de revisar els recursos, la logística i la comunicació interna.

El consistori es compromet a impulsar els castells

L'alcalde de Tarragona s'ha compromès també a impulsar el fet casteller i a dotar les colles de més recursos. Ballesteros ha reconegut que "com a conseqüència d'algunes retallades pressupostàries s'havien vist afectades de manera substancial", i ha admès que "possiblement l'Ajuntament no era del tot conscient" dels beneficis que aporta a la ciutat aquest element patrimonial, tant a nivell econòmic i turístic com cultural. En aquest sentit, l'alcalde s'ha compromès a millorar les condicions econòmiques de les diferents colles, "amb una partida fixa que coneguin des de principi d'any".

La trobada ha resultat satisfactòria per ambdues parts. Les colles han agraït la celeritat de la convocatòria i els compromisos adquirits per l'equip de govern. "És l'inici del procés de reactivació del món casteller com ens agradaria, perquè tenim un valor patrimonial molt alt, i si l'Ajuntament entra a potenciar-lo aconseguirem les fites que ens proposem", ha destacat el cap de colla dels Xiquets de Tarragona, Roger Peiró. "Tenim el compromís de reactivar la promoció dels castells i de millorar la sensibilitat que hi ha hagut fins ara per part de l'Ajuntament", ha destacat Jordi Sentís, cap de colla de la Jove.

Les agrupacions castelleres també han acollit positivament la reactivació del Consell Municipal de Castells, que fins ara es reunia pràcticament una única vegada a l'any. "Així podrem coordinar millor les diades i, potser, d'ara en endavant s'actuarà amb més previsió", ha destacat el president de la Colla Castellera Sant Pere i Sant Pau, Ricard Marrugat. Per la seva banda, Francesc Subirats, vocal dels Xiquets del Serrallo, ha celebrat la voluntat del consistori de seguir millorant la gestió dels castells. Tot i això, ha insistit que "queda molta feina a fer i tots hem d'anar més coordinats", ha conclòs.

stats