Societat 14/11/2014

El govern espanyol defensa que "no ha pagat absolutament res" de la indemnització del Castor

El ministre d'Indústria diu que no s'ha respost amb rapidesa però sí amb transparència. Matisa que ha estat l'operador del sistema gasista, Enagás, qui ha pagat a Florentino Pérez

Mariona Ferrer I Fornells
1 min
Castor i els altres fiascos de l’Estat que acaba pagant el consumidor

MadridEl govern espanyol defensa que "no ha pagar absolutament res" de la indemnització del Castor i considera que no ha respost amb rapidesa perquè l'empresa concessionària, propietat de Florentino Pérez, cobrés els 1.350,7 milions pel tancament del magatzem de gas. Preguntat per aquesta polèmica en la roda de premsa posterior al consell de ministres, el titular d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, ha considerat que l'executiu ha actuat amb transparència i ha matisat que ha estat l'operador del sistema gasista, Enagás, qui ha pagat a Florentino Pérez i no pas el govern central.

"No només no n'hi ha hagut opacitat, sinó que totes les condicions i tots els requisits perquè es pogués fer el pagament per part de l'operador estan inclosos en aquesta norma [el reial decret-llei que es va aprovar el seu tancament temporal i la compensació econòmica]", ha afirmat.

Oïdes sordes a les reclamacions dels consumidors

Però Soria ha esquivat la pregunta sobre si Madrid atendrà les reclamacions de les associacions de consumidors perquè siguin els ciutadans els que assumeixin el cost de la indemnització en la seva factura. Això sí, ha volgut recordar que el govern de Mariano Rajoy va considerar lesiva la clàusula que els obligava a indemnitzar l'empresa Escal UGS (controlada per ACS) si es tancava el magatzem però que el Tribunal va rebutjar la petició. En aquest sentit, Soria ha carregat contra el govern del PSOE, qui va incloure aquesta clàusula.

També ha recordat que el govern espanyol també va disminuir en dos punts percentuals la retribució de Castor i que es van parar totes les activitats d'injecció de gas en el moment en què es van detectar moviments sísmics.

stats