Catalunya es prepara per aplicar el toc de queda sense l’estat d’alarma

El Govern estudia modificar un decret llei per blindar les restriccions que aniran al TSJC

2 min
Els agents aturen tots els vehicles que passen pel control

BarcelonaCada cop queda menys perquè s'acabi l’estat d’alarma actual, que s’esgota el 9 de maig. Per això el Govern es prepara per blindar les restriccions que vol mantenir, que llavors hauran d’anar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) si afecten els drets fonamentals. Una de les mesures que necessiten l’aval judicial és el toc de queda –que precisament s’aplica des que va començar l’estat d’alarma actual, el 25 d’octubre–. La Generalitat ha assegurat que es planteja aplicar-lo sense l’estat d’alarma i estudia modificar un decret llei per intentar que el confinament nocturn rebi el vistiplau del TSJC.

Com va explicar l’ARA, el cas és que sense l’empara de l’estat d’alarma no està garantit que els jutges validin les restriccions. El Govern haurà d’argumentar-les i el TSJC prendrà una decisió. Conscients que la continuïtat del toc de queda pot perillar d’aquí a pocs dies, la consellera de Presidència i portaveu de la Generalitat, Meritxell Budó, ha avançat aquest dimarts que el consell executiu de la setmana que ve podria aprovar una modificació del decret llei 27/2020. És el decret llei que es va redactar a l’estiu, quan la jutge de guàrdia de Lleida va tombar el confinament domiciliari al Segrià, per reforçar la llei de salut pública catalana.

A l’estiu es va aprovar que en pandèmia es puguin limitar les activitats o els desplaçaments de persones. Ara la intenció del Govern és que aquest decret llei també serveixi per blindar el toc de queda. Budó ha assegurat que el confinament nocturn és “dràstic” però “necessari” perquè les UCI es mantenen amb mig miler d’ingressats per covid: “Estem preveient la manera de dotar-nos del marc normatiu per fer front a la gestió de la pandèmia sense l’estat d’alarma”. Budó ha defensat aquest “paraigua legal” per tenir més eines per justificar les mesures al TSJC, però ha admès que “canviaran” els temps de la gestió de les restriccions perquè caldrà l’aval judicial.

stats