Societat 21/08/2021

Catalunya ja ha administrat 10 milions de vacunes

Cabezas admet la complexitat d'assolir la immunitat de grup per la variant delta

G.G.G.
2 min
Una professional sanitària treballant en la campanya de vacunació del covid-19.

BarcelonaDeu milions de vacunes contra el covid-19 administrades en vuit mesos a Catalunya. El departament de Salut ha anunciat aquest dissabte l’assoliment d’aquesta fita que, tot i que representa una xifra simbòlica, significa que hi ha més de 5 milions de persones que han iniciat la seva vacunació. Així, el 74,1% de la població de més de 16 anys ja té la pauta completa i el 80,8% ja tenen com a mínim una primera dosi. La conselleria ha insistit en un comunicat que les persones de menys de 40 anys s’han de vacunar i aprofitar el mes d’agost per fer-ho. “La pandèmia no fa vacances”, adverteixen. 

La crida de la vacunació arriba després de l’alentiment de la campanya a la majoria de punts de vacunació coincidint amb les vacances d’estiu, ja que l’agost i el relaxament social està promovent una “falsa seguretat” enfront del coronavirus, segons la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas. Per això ara la campanya es dirigeix molt específicament a les franges d’edat més joves amb l'objectiu d'arribar al setembre, abans de l’inici del curs escolar, amb el màxim de persones vacunades, sobretot els que tenen una vida social més activa. Entre altres estratègies de captació, Salut ha alliberat algunes hores per fer vacunacions sense cita.

El doble de contagis amb la delta

Segons Salut, la mutació originada a l'Índia ja és majoritària a Catalunya, la qual cosa fa necessari arribar com més aviat millor a la màxima immunitat, i per això l'increment de la cobertura amb vacunes és "imprescindible" per evitar hospitalitzacions, la saturació del sistema sanitari i l'aparició de noves variants que posin el control epidemiològic contra les cordes. 

Ara bé, la secretària també ha admès, en una entrevista a RAC1, que és possible que no s'arribi a la immunitat de grup tal com estava previst o que sigui més complicat d'obtenir per l'avenç de la variant delta. "És difícil dir si es podrà assolir la immunitat de grup, però sí que assolirem una major protecció per a tota la població", ha dit, i ha afegit que la immunitat de grup amb aquesta mutació "és difícil". Si les variants anteriors contagiaven una mitjana de dues o tres persones, la delta n'infecta de cinc a vuit, ha recordat Cabezas.

"La vacuna és molt bona per evitar hospitalitzacions però no evita un percentatge de casos", ha afirmat la secretària. Per això és necessari que el percentatge de persones vacunades estigui més a prop del 90% que del 70%. "¿Ho podrem assolir? Ara tenim una cobertura molt alta per sobre de 40 anys, però hem d’aconseguir que totes les persones en edat de vacunar-se ho facin. Així reduirem la transmissió, el virus circularà menys i tindrà menys capacitat de mutar", ha resumit Cabezas.

stats