Societat 08/10/2018

El nombre de desnonaments torna al nivell dels pitjors anys de la crisi

Durant els sis primers mesos de l'any van perdre casa seva una mitjana de 44 famílies cada dia

Natàlia Vila / Montse Riart
2 min
PAHflaçà

BarcelonaDurant els primers sis mesos de l'any 44 famílies cada dia, de mitjana, van perdre casa seva perquè no podien pagar el lloguer o la hipoteca. Després de mesos a la baixa, els desnonaments han tornat a incrementar-se a Catalunya durant el primer semestre de l'any, segons les últimes dades del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). De fet, les xifres es tornen a situar en els nivells dels pitjors anys de la crisi, ja que des del 2013 la mitjana diària de desnonaments –que aquell any també va ser de 44 al dia– s'havia anat reduint.

Igual que passava fa cinc anys, la majoria dels desnonaments que s'han produït durant aquest 2018 són per impagament del lloguer, un 62% del total –fa cinc anys el percentatge era del 67%–. "Hem passat de la bombolla hipotecària a la bombolla del lloguer", assegura la portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), Lucía Delgado, que recorda que, a més, les dades del CGPJ no inclouen les famílies que marxen "voluntàriament de casa" arran d'una pujada desproporcionada del lloguer. De fet, Delgado es queixa de la manca de comparatives a nivell local fins que no es tanca l'any. "No sabem què està passant a les nostres ciutats fins que acaba l'any", explica.

La portaveu de la PAH també explica que l'estadística de desnonaments no inclou els desallotjaments de famílies que s'han vist obligades a ocupar un pis després de perdre casa seva. Aquest abril precisament el Congrés de Diputats va reformar la llei d'enjudiciament civil per accelerar els desallotjaments d'habitatges ocupats, una mesura que va criticar durament la Plataforma. "No estem d'acord amb aquesta llei perquè novament el que fa és accelerar els desnonaments sense oferir cap alternativa", diu Delgado.

Catalunya, al capdavant

A nivell de tot l'Estat, Catalunya –amb 4.170 desnonaments– és la comunitat autònoma on s'han registrat més desnonaments entre l'abril i el juny del 2018. Durant el segon trimestre de l'any, 17.152 famílies van perdre casa seva al conjunt de l'Estat, de les quals un 24% a Catalunya. A nivell espanyol, els desnonaments també s'han incrementat després de mesos a la baixa. La taxa interanual s'ha situat en un 1,7%, després de quatre períodes a la baixa, segons l'estadística del CGPJ. A tot l'Estat, el repunt també està vinculat a l'increment de llançaments per impagament del lloguer.

Tal com va passar durant els tres primers mesos de l'any, Galícia va mostrar una reducció superior al 50%, que des de l'òrgan dels jutges atribueixen a la vaga de funcionaris. Atenent únicament als llançaments a conseqüència d'impagaments del lloguer, va tornar a encapçalar la classificació Catalunya, amb 2.589 (24,6% del total).

Pel que fa als desnonaments per execucions hipotecàries, Catalunya (1.181), Andalusia (1.132), el País Valencià (959) i Múrcia (528) van copar els quatre primers llocs. L'informe destaca, però, la reculada de les execucions hipotecàries o embargaments presentades en aquest mateix període, quan van cedir un 6,2% fins a les 7.216.

stats