Societat 02/03/2023

A Catalunya s'han rebaixat 49 condemnes amb la llei del 'només sí és sí'

Barcelona acumula 28 rebaixes de pena d'un total de 65 sentències revisades

3 min
Joves manifestants durant les mobilitzacions del 8-M defensant el només sí és sí.

MadridEls tribunals catalans han rebaixat 49 condemnes a agressors sexuals en aplicació de la llei del només sí és sí, de les quals un mínim de cinc han comportat excarceració. La nova llei posa al centre el consentiment i elimina la distinció entre abusos i agressions, però modifica la forquilla de penes per a aquests delictes que passa a ser de 4 a 12 anys de presó en comptes d'entre 6 i 12 anys que hi havia fins ara. El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha fet públiques aquest dijous les dades de què disposa sobre les revisions de sentència que s'han produït arreu de l'Estat, amb xifres territorialitzades, si bé no tots els tribunals superiors autonòmics ni les audiències provincials han facilitat tota la informació. Per exemple, Lleida i Tarragona només han informat de casos de rebaixes de condemnes, però no d'excarceracions, i en el cas de Tarragona tampoc el nombre total de sentències que s'han revisat, hagin comportat o no reduccions de pena. A l'Estat, la suma arriba a les 721 rebaixes de condemna i 74 excarceracions.

A Catalunya, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha fet cinc revisions i en els cinc casos la pena s'ha rebaixat. A l'Audiència de Barcelona, de 65 casos s'han rebaixat 28 condemnes, tres de les quals han acabat amb excarceració. Per tant, a la capital catalana s'han vist modificades a la baixa el 43% de les sentències que s'han revisat. A Girona, de cinc revisions s'han produït dues rebaixes, que, a més, han comportat l'excarceració de l'agressor; a Lleida hi ha hagut vuit condemnes que han disminuït d'un total de dotze revisions, mentre que a Tarragona se n'han comptabilitzat sis. Són dades actualitzades fins a aquest dimecres, 1 de març.

El CGPJ ha puntualitzat que les xifres de les audiències provincials es refereixen només a revisions de sentència ja dictades, però no procediments oberts abans de l'entrada en vigor de la llei del només sí és sí –el 7 d'octubre passati que s'hagin resolt amb la nova normativa i s'hagi aplicat de manera favorable al reu. Les dades sobre els tribunals superiors corresponen a resolucions dictades sobre recursos d'apel·lació a sentències d'instància o a revisions de penes de les audiències provincials. Pel que fa al Tribunal Suprem, del qual consten 10 rebaixes de condemna d'un total de 26 revisions, es tracta de recursos de cassació a sentències dictades en instància. No hi està inclosa una que s'ha conegut aquest mateix dijous i que no ha comportat reducció de pena a un fotògraf condemnat a 28 anys de presó per agredir sexualment diverses models. Amb tot, si hagués procedit la rebaixa, hauria resultat irrellevant perquè el compliment màxim de la pena queda igualment en 20 anys. A l'alt tribunal hi ha encara 224 expedients pendents de resoldre's.

Un 12% de rebaixes a València

Pel que fa al País Valencià, s'han comptabilitzat 86 rebaixes de penes a les tres províncies i vuit excarceracions, per bé que València no ha ofert dades de persones que hagin pogut sortir de la presó. Alacant i Castelló, amb 46 i 17 casos de reduccions de pena respectivament, no han donat les xifres totals de revisions, de manera que no és possible establir el percentatge. L'Audiència Provincial de València, en canvi, ha resolt 193 casos amb 23 rebaixes. Per tant, només un 12% han comportat reduccions de pena, i hi ha 105 casos encara en tràmit. A les Balears s'han produït 111 revisions, que han comportat 46 minoracions de pena, de les quals sis han propiciat l'excarceració de l'agressor. El Tribunal Superior de Justícia de les Balears, però, ha revocat una d'aquestes rebaixes de condemna.

El CGPJ no ha pogut facilitar dades percentuals de sentències que no s'hagin vist modificades en aplicació de la llei del només sí és sí perquè no tots els organismes judicials han donat les xifres completes. Sí que ho ha fet, per exemple, la justícia madrilenya, que amb els processos ja revisats se situa en un 15,7% de condemnes rebaixades.

stats