Societat 30/05/2020

Cau el consum de tabac després del repunt del 2018

Maria Vergés
2 min
Un estanc de tabac de Terrassa durant els primers dies de pandèmia.

BarcelonaEl consum de tabac va baixar gairebé dos punts l’any passat a Catalunya. El descens arriba després d’un repunt el 2018 que va preocupar les autoritats sanitàries perquè va interrompre set anys de tendència a la baixa del tabaquisme. Un 23,9% de la població és fumadora, una dada que representa un descens de l’1,7% segons l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) del 2019.

El descens de fumadors s’observa en totes les franges d’edat. El gerent de la Societat Catalana de Medicina Familiar, Joan Lozano, va considerar que l’última campanya del departament de Salut -amb el lema “Aguanta” i el jugador de la NBA Ricky Rubio com a protagonista- havia sigut la responsable de la baixada del tabaquisme l’últim any. Lozano va defensar que accions com aquesta fan que els joves “obrin els ulls i els ajuden a prendre decisions saludables”.

El període de confinament també ha tingut una incidència en els hàbits de tabac dels últims mesos. Segons una enquesta feta pels impulsors de la XXI Setmana Sense Fum a gairebé 3.500 persones, un 7% manifestaven que havien deixat de fumar durant aquestes setmanes a casa. Un 17,8% deien que fumaven però menys, mentre que un 35,7% asseguraven que fumaven igual que abans. Un 38,3%, en canvi, responien que el confinament els havia fet fumar més.

Lozano va subratllar que les respostes de l’enquesta online feta entre el 5 i el 25 de maig cridaven a l’optimisme: “Les dades demostren, d’alguna manera, que la gent està agafant consciència i pren decisions saludables”. Des de l’àmbit científic s’ha deixat molt clar que el tabaquisme és un factor de risc davant el covid-19 i que augmenta la gravetat de les persones contagiades. Lozano va considerar que aquest doble missatge ha portat cap a una conducta més saludable, perquè el 40,6% dels enquestats creuen que fumar augmenta molt la gravetat de la malaltia.

Tot just fa un any la consellera de Salut, Alba Vergés, va comunicar que la Generalitat tindria enllestida la nova llei antitabac a partir del 2020. Aquesta llei prohibiria fumar en instal·lacions esportives a l’aire lliure, a l’exterior de les parades de transport públic i a l’interior dels vehicles privats. Encara no se sap quan s’aprovarà.

stats