Societat 13/12/2013

Cau un 20% el finançament destinat a les universitats públiques per a recerca i innovació

L'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) ha presentat l'últim informe d'indicadors de recerca i innovació

Elisabet Escriche
1 min

BarcelonaEls recursos econòmics per a R+D destinats a les universitats públiques catalanes es va reduir un 20% el 2011 –últimes dades disponibles– respecte l'any anterior. El 2011 van obtenir 277 milions d'euros mentre que el 2010 van ser 347, segons ha fet públic aquest divendres l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) durant la presentació de l'informe del 2013 d'indicadors de recerca i innovació. Tot i la reducció de finançament, Catalunya ha augmentat la seva producció científica. La mitjana de publicacions per investigador a temps complet l'any 2011 va ser de 1,18 mentre que l'any anterior es va situar en 0,94.

L'informe també deixa palès la gran eficiència de la recerca catalana, que amb recursos més baixos que la mitjana de la Unió Europea, aconsegueix un impacte per sobre de la mitjana, situant-se al nivell de França o Àustria. Pel que fa a les 'spin-off', es van crear 24 empreses basades en tecnologia universitària durant el 2011, un 18% més que el 2010. Aquest alt rendiment s'explica segons ha explicat el secretari de l'ACUP, Francesc Xavier Grau, en què moltes tesis s'allarguen fins a tres anys. "Quan se'n comencin de noves se'n ressentirà", ha assegurat.

L'informe deixa clar que el sistema públic català és fort tot i que també fa palesa "l'amenaça d'un possible retrocés" si es continua reduint el finançament.

stats