Societat 08/12/2018

Els CDR acorden retirar-se de l'AP-7 després de 15 hores de tall a l'Ampolla

La decisió s'ha pres en assemblea sense que els Mossos hagin arribat a intervenir

Oriol Gracià
3 min
Els CDR decideixen mantenir indefinidament el tall de l'AP-7 a l'Ampolla

BarcelonaEls membres dels CDR que aquest matí han tallat al trànsit l'AP-7 al seu pas per l'Ampolla (Baix Ebre) s'han proveït de mantes i sacs per passar la nit a la carretera, en una protesta que havien decidit mantenir de manera indefinida. A les 10 de la nit, però, en assemblea van canviar d'opinió i van acordar retirar les barricades que havien mantingut durant quinze hores.

Els activistes havien fet abans una crida per proveir-se d'aigua, queviures, mantes, sacs i calefactors elèctrics, amb la intenció de dormir a l'autopista i mantenir així el tall de trànsit, davant l'atenta –i distant– mirada dels Mossos d'Esquadra. Els agents, que havien mantingut diverses dotacions desplegades durant tot el dia, els havien advertit que a mitjanit començarien a identificar-los.

Els membres dels CDR tallaven l'AP-7 a l'altura de l'Ampolla des de les set del matí i havien fet una crida perquè es repetissin les protestes en altres llocs de Catalunya perquè "l'espurna" iniciada a les Terres de l'Ebre s'acabés estenent. La crida no ha fructificat, tot i el breu intent a Barcelona d'unes desenes de persones d'ocupar la Diagonal.

L'autopista havia quedat tallada en els dos sentits de la marxa i la policia havia desviat el trànsit cap a la N-340. L'acció ha començat a primera hora del matí quan un grup de persones han accedit a l'autopista i han escampat neumàtics a la via. Els comptes dels CDR a les xarxes han publicat fotografies de la protesta.

El tall de trànsit ha deixat bloquejats durant hores camions i autocars i ha provocat diversos quilòmetres de retencions, així com moments de tensió entre conductors i independentistes. Els turismes han sigut els primers vehicles a ser desviats, mentre que alguns camions i autocars hi han quedat aturats durant hores a l'espera que se'ls donés pas per poder accedir al desviament habilitat per la carretera N-340.

El Miguel, un dels camioners afectats per la mobilització dels CDR, ha explicat a Efe que ha estat parat a Tortosa (Baix Ebre) prop de cinc hores i que, per poder accedir a la N-340, s'està obligant els conductors a circular marxa enrere fins al desviament, una maniobra que considera "molt perillosa" per als vehicles grans, especialment els tràilers articulats.

Els CDR decideixen mantenir indefinidament el tall de l'AP-7 a l'Ampolla

El bloqueig de l'autopista ha deslligat moments de tensió entre camioners i activistes dels CDR, que s'han increpat mútuament i s'han embrancat en enfrontaments verbals. Efectius dels Mossos d'Esquadra s'han desplaçat al lloc i han seguit des de certa distància el desenvolupament de la mobilització, encara que no han arribat a intervenir-hi més que per negociar amb els manifestants.

Hi havia una vuitantena de membres del CDR, de l'Ebre i el Camp de Tarragona. La voluntat inicial era quedar-s'hi fins que els fessin fora. Veïns de la zona els han fet arribar avituallament. Alguns membres han començat a descargolar els guarda-raïls per bloquejar la calçada. Hi ha hagut un moment de tensió quan un camió s'ha saltat el cordó policial i ha intentat passar la barrera.

Alguns dels activistes independentistes s'han tapat la cara amb passamuntanyes, corejant crits de suport als presos polítics i consignes per exigir la dimissió del conseller d'Interior, Miquel Buch, per les càrregues de dijous passat a Girona i Terrassa (Vallès Occidental) en protestes contràries als actes de Vox.

L'acció s'ha portat a terme per reclamar l'alliberament dels presos i per la implementació de la República. Durant la protesta s'han viscut moments de tensió entre un grup dels CDR i els conductors aturats. Entre ells, un autobús de l'equip de futbol del Vila-real que havia de jugar un partit benèfic contra el càncer i que agents dels Mossos d'Esquadra han demanat al col·lectiu que deixessin avançar.

stats