Societat 22/10/2014

El ministeri de l'Interior vol legalitzar les devolucions "en calent" d'immigrants a Ceuta i Melilla

El PP ha presentat una esmena per canviar la llei d'Estrangeria. El ministre Jorge Fernández Díaz defensa no vol parlar de devolucions "en calent" i utilitza un nou terme: "rebuig en frontera"

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Desenes d'immigrants, intenten saltar la tanca de Melilla / EFE / NOELIA RAMOS

MadridEl PP ha presentat una esmena al Congrés per modificar la llei d'Estrangeria i legalitzar així les devolucions "en calent" d'immigrants irregulars. El text assenyala que "els estrangers que siguin detectats a la línia fronterera de la demarcació territorial de Ceuta i Melilla, intentant creuar de forma no autoritzada la frontera de forma clandestina, flagrant o violenta, seran rebutjats amb la intenció d'impedir la seva entrada il·legal a Espanya".

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha defensat la mesura als passadissos del Congrés. Considera no es tracta de devolucions "en calent" sinó de "rebuig un frontera", una diferència que no ha acabat d'aclarir als periodistes. Amb l'esmena, Interior assegura que no s'està fent altra cosa que actualitzar la llei a la realitat posterior al 2005, després de la crisi a la tanca de Ceuta i Melilla, i tenir en compte que es tracta d'una frontera diferent.

"Tinc el deure de donar suport a la guàrdia civil en les situacions difícil i de poca comprensió social", ha afegit Fernández Díaz sobre les imatges difoses per una ONG sobre una devolució "en calent" a Melilla. L'ONG Prodein va informar que un dels joves immigrants que apareixia en inconscient en un vídeo difós per la organització havia perdut un ronyó i tenia mig cos paralitzat. El ministre ha reiterat que aquesta afirmació és absolutament "falsa" i ha demanat als mitjans que la van difondre que la "desmenteixin".

Una mesura "absolutament necessària"

Per al PP, la mesura ha de servir per reforçar la seguretat jurídica de la Guàrdia Civil. El portaveu adjunt del PP a la Comissió d'Interior i diputat per Ceuta, Francisco Márzquez de la Rubia, ha defensat que la mesura -inclosa en el projecte de llei de seguretat ciutadana però que modifica la d'estrangeria- és "absolutament necessària". Ha recalcat que la Guàrdia Civil "s'empenya" diàriament a fer complir la llei a les fronteres i aquest esforç "necessita el suport de tot i que no hi hagi dubtes de cap tipus".

El diputat popular de Melilla Antonio Gutiérrez ha afegit que la mesura és "d'una necessitat imperiosa" per "dissipar qualsevol dubte" sobre l'actuació policial a la frontera de Ceuta i Melilla.

stats