Salut

L'ús de la cigarreta electrònica entre els menors d'edat es duplica en només dos anys

El cànnabis i l'alcohol són les drogues més consumides pels estudiants de secundària, i la preferència per la cocaïna es desploma a mínims històrics

Mentre que l'ús de les cigarretes electròniques es dispara del 20% a pràcticament el 50% dels joves de 14 a 18 anys i el cànnabis es consolida com la droga il·legal preferida, el consum de cocaïna cau a mínims històrics: menys de l'1% dels joves reconeixen haver-la consumit l'últim mes. Així ho recull l' Enquesta sobre ús de drogues en estudiants d'ensenyament secundari (ESTUDES) entre els anys 2018 i 2019, que es realitza cada dos anys i que la ministra de Sanitat en funcions, María Luisa Carcedo, ha presentat aquest dimarts en roda de premsa. 

L'estudi revela que les substàncies preferides dels adolescents segueixen sent l'alcohol (78% dels enquestats l'han provat un cop a la vida), seguida del tabac (35%), el cànnabis (33%) i els hipnosedants com els somnífers, els tranquil·litzants i els sedants (6%). Però també posa en relleu una altra problemàtica a l'alça: gairebé la meitat dels adolescents (48%) ha provat alguna vegada les cigarretes electròniques. Els homes fumadors són el perfil d'aquest consumidor.

En només dos anys, de fet, s'ha duplicat el nombre de joves d'entre 14 i 18 anys que fan servir cigarretes electròniques: el 2016, només el 20% dels adolescents la utilitzaven. El 67% diu que consumeix cartutxos sense nicotina i el 10% d'aquests assegura que les van adquirir per deixar de fumar. 

Carcedo ha destacat que l'enquesta té "molta utilitat per conèixer amb precisió" els comportaments dels adolescents, i ha assenyalat que, si bé el consum d'alcohol es manté estable, és el consum intensiu el que, lluny de reduir-se, s'ha incrementat lleugerament. El consum diari de begudes espirituoses ha caigut, però han augmentat les borratxeres, especialment durant les sortides nocturnes: un de cada quatre joves reconeix haver-se emborratxat l'últim mes.

La marihuana és la droga il·legal més consumida entre els estudiants i això s'explica, segons la delegada del govern espanyol per al Pla Nacional sobre Drogues, Azucena Martí, per la relació directa entre percepció de risc i consum que fan: els adolescents associen aquest perill amb l'heroïna, la cocaïna i l'èxtasi. El alcohol, però, creuen que és la menys perillosa i des del 2010 persisteix la consideració que el tabac és més perjudicial que el cànnabis. Amb tot, el 87,5% dels enquestats admet que consumir marihuana pot causar "molts o bastants problemes".

L'accessibilitat també afavoreix el consum d'aquestes drogues. El 90% dels estudiants afirma que no troba dificultats a l'hora d'aconseguir alcohol i tabac -especialment en bars i pubs, supermercats i botigues de barri- i el 71% estén aquesta facilitat, també, al cànnabis. De fet, un 42% dels enquestats diuen que se'ls ha ofert marihuana l'últim any; al 8%, cocaïna; al 5%, al·lucinògens, i al 4%, amfetamines.