Societat 09/06/2020

Mor Pau Donés als 53 anys, i els exàmens de selectivitat, amb mascareta: les claus del vespre, amb Antoni Bassas (09/06/2020)

Les propostes de l'ARA per acabar la jornada ben informats "Coronavirus: l'última hora, en directe"

3 min

Bona nit des de l'ARA, així acaba aquest dimarts, 9 de juny del 2020.

1. La primera notícia del dia és trista, el compositor, vocalista i guitarrista Pau Donés i Cirera, líder de la banda Jarabe de Palo, ha mort aquest dimarts als 53 anys com a conseqüència del càncer que patia des de l’agost del 2015.

Amb una actitud sempre molt transparent pel que fa al càncer, el 5 d'abril del 2016 va anunciar en el seu compte de Facebook que havia superat la malaltia, però un any després va patir una metàstasi al fetge. Malgrat tot, va tirar endavant una gira, un nou disc i la redacció de la seva biografia, 50 palos: ... y sigo soñando.

Aquest mes de maig Pau Donés havia reaparegut amb Eso que tú me das, un avançament del seu nou treball, Tragas o escupes, que estava previst inicialment per al setembre però es va publicar fa dues setmanes. En el videoclip se’l veia cantant assegut, al costat dels seus músics. “Per tot el que he rebut, ser aquí val la pena. Per tot el que he rebut, ara sé que no estic sol. Ara et tinc a tu, amic meu, el meu tresor. Ets el millor que m'ha donat la vida”.

El novembre del 2018 va venir a l’ARA a explicar que plegava temporalment i que se n’anava a viure a Califòrnia amb la seva filla.

El web de l’ARA és ple de reaccions, de repassos a les seves cançons... El recordarem sempre, Pau Donés.

2. El ministeri de Sanitat informa aquest dimarts que no ha registrat cap difunt per la pandèmia en les últimes 24 hores. Actualment, la xifra d'ingressats en les unitats de cures intensives arreu de l'Estat oscil·la entre 500 i 600 pacients.

Amb aquestes xifres a la mà, el doctor Fernando Simón ha recordat que la sèrie de víctimes continua congelada des de fa uns "deu-dotze dies" en 27.136 defuncions, "a l'espera que les comunitats autònomes acabin de validar i corregir els seus casos".

I a Catalunya el nombre de morts per coronavirus ha augmentat aquest dimarts en cinc i la xifra total arriba a les 12.408 defuncions. Com passa des de fa alguns dies, les dades de l'actualització no corresponen només a les notificacions de persones mortes en les últimes 24 hores, sinó que també hi ha comptabilitzats casos dels últims dies que no s'havien inclòs al recompte fins ara.

Arribats a aquest punt, quina previsió hi ha d'aixecar l’estat d’alarma? El ministre de Sanitat, Salvador Illa, diu: "Si les coses evolucionen en la línia com ho estan fent, el 21 de juny es donaran les condicions perquè a tot Espanya s'entri en la nova normalitat i acabi l'estat d'alarma i s'aixequin les restriccions de mobilitat".

Per cert, que la ministra portaveu, María Jesús Montero, s’ha enrecordat del president Torra a la sortida del consell de ministres. Montero: "Aquesta asfíxia a Catalunya recorda molt l'«Espanya ens roba» i per a mi no té més valor que aquest descontentament permanent que el senyor Torra vol mostrar per seguir amb la lluita política".

3. I ja que som en plana política, el vicepresident Aragonès ha dit avui que no vol parlar d’eleccions. Pere Aragonès: "No sortirà cap paraula de la meva boca que pugui interpretar-se com una obertura d'una polèmica, no. Tenim molta feina, molta feina en les necessitats econòmiques i socials de la societat, i estem centrats en això".

4. La selectivitat arriba aquest any més tard, els dies 7, 8, 9 i 10 de juliol. La comissió organitzadora de les proves d’accés a la universitat (PAU) ha presentat un paquet de mesures per prevenir el contagi que, entre altres coses, obliga a l'ús de mascaretes per fer els exàmens i prohibeix l'accés a fer-los a "qualsevol persona amb símptomes compatibles amb el covid-19". A l'accedir al centre i a les aules, però també quan se'n surti, caldrà fregar-se les mans amb solució hidroalcohòlica, i també cada vegada que s’intercanviï paper o qualsevol objecte amb una altra persona. Està prevista, en aquest sentit, la distribució de 2.500 litres de solució hidroalcohòlica en el conjunt de les seus dels exàmens.

El Govern aconsella, amb tot, que totes les persones implicades en la selectivitat portin aigua i menjar, ja que tampoc pot garantir que es puguin adquirir al centre on es facin els exàmens o a prop.

5. Dia de llamps i trons. Quina matinada i quin dimecres ens espera? Durant el vespre els ruixats aniran desapareixent, però demà a la tarda es tornarà a repetir la jugada i, com avui, les tempestes afectaran sobretot les comarques de Girona i de Barcelona. El temps tranquil i estiuenc no tornarà fins al cap de setmana.

Fins aquí les claus del vespre, gràcies per acompanyar-nos, fins demà a les claus del dia. Bona nit i que descansin.

stats