SOCIETAT
Societat 15/05/2012

El Col·legi d'Infermeres titlla d'ineficaces les mesures sanitàries aprovades pel Govern

La corporació creu que les reformes impulsades pel govern espanyol i assumides per la Generalitat no aconseguiran frenar el turisme sanitari. En canvi, valora positivament la proposta de derivar les estades de llarga durada als centres sociosanitaris

Arnau Nadeu
1 min

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } El Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) denuncia que les mesures impulsades pel govern espanyol en matèria de salut –i assumides avui per la Generalitat– no aconseguiran controlar el turisme sanitari, un dels principals objectius per garantir la sostenibilitat del sistema. Segons Núria Cuxart, directora de Programes del COIB, és "perillós i èticament reprovable" que el decret de l'executiu central "barregi conceptes com turisme sanitari i immigració i pretengui resoldre el problema negant l'atenció sanitària als immigrants il·legals".

En aquest sentit, Cuxart ha explicat que la nova normativa no impedirà als ciutadans de la Unió Europea acollir-se a l'excepció legal que actualment els permet operar-se a càrrec de la sanitat pública espanyola. "Per afrontar el veritable turisme sanitari", ha dit, "cal habilitar mecanismes que permetin el cobrament de les despeses als països d'origen dels turistes".

Les infermeres estan preocupades davant l'impacte en el servei de salut que poden tenir les mesures d'austeritat anunciades pel Govern per retallar 1.500 milions d'euros en la despesa pública. A més, també han manifestat la seva inquietud perquè, segons diuen, la redefinició de la cartera de serveis "dóna entrada a l'aplicació de mecanismes de copagament per part de l'usuari".

En canvi, el COIB ha valorat positivament la proposta del Govern de derivar les estades de llarga durada dels hospitals d'alt nivell als centres sociosanitaris. "És una bona notícia que finalment l'administració aposti per coordinar millor els àmbits social i de la salut per prestar al ciutadà una atenció més bona", ha assegurat la corporació.

stats