Societat 18/02/2017

Colau: "Barcelona, la capital de l'esperança"

Els partits polítics i les diferents entitats també han participat en la manifestació en favor de l'acollida d'immigrants

Ara / Agències
3 min
Capçalera "prou excuses acollim ara"

BarcelonaEls partits polítics i les entitats també han participat en la manifestació convocada per la campanya 'Casa nostra, casa vostra' amb el lema "Prou excuses. Acollim ara". Durant tot el dia, els polítics han fet declaracions de suport a la mobilització però també, en el cas de Ciutadans, algunes crítiques per l'ús partidista del multitudinari esdeveniment.

Parlament

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha dit: "Volem que s'obrin les fronteres. Esperem que la manifestació serveixi perquè altres ciutats i estats facin el mateix i canviïn les polítiques".

Govern

La consellera de Presidència, Neus Munté, ha assegurat que "Catalunya està preparada, coordinada i mobilitzada per poder acollir" i ha defensat que "el Govern està compromès amb els drets humans". Tot i així, ha criticat: "Cal que tots els estats europeus es posin les piles per acollir de manera segura".

Colau

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha afirmat avui que espera que Barcelona, amb la manifestació en favor d'acollir refugiats, "es convertirà en la capital de l'esperança, de la defensa dels drets humans i de la pau".

En declaracions als periodistes, l'alcaldessa, que s'ha manifestat "emocionada" per la massiva resposta dels ciutadans a la protesta, ha considerat que la manifestació suposa un missatge per als estats d'Europa, als quals es reclama establir "vies segures" per als emigrants.

També ha assenyalat que la manifestació pot ser el principi de moltes més concentracions a la resta de ciutats europees amb crides a "l'esperança i la vida". Colau també ha dit que la protesta és un "missatge claríssim" als estats d'Europa. "Les polítiques actuals no ens representen a la majoria de la ciutadania, volem acollir", ha apuntat.

PSC

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, també ha participat en la manifestació. Iceta ha dit: "Volem fer sentir la nostra veu davant les institucions europees i el govern d'Espanya. Unim les veus en favor d'un canvi de les polítiques migratòries de la UE i l'Estat".

ERC

El diputat d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha ajudat a difondre la convocatòria de la concentració aquest matí i ha dit: "Portem tota la nostra història fent això: acollir. La nova República serà un país de tothom i per a tothom".

CUP

La diputada del Parlament Gabriela Serra també ha participat en la manifestació i, en declaracions als periodistes, ha dit: "Fem una crida a totes les institucions, sobretot les nostres, davant d'aquesta trista situació de 5.000 morts que són fruit de la negligència i de la manca de voluntat política. L'actuació del govern espanyol no pot ser una excusa per a la Generalitat. No pot ser que el Govern no respongui a les demandes dels ajuntaments, que estan disposats a acollir refugiats. No pot ser que aixequem fronteres, som un país lliure i, per tant, no hi ha fronteres ni llei que pugui fer-nos perdre la obligació moral d'acollir persones".

Ciutadans

La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, ha criticat avui que el govern de la Generalitat intenti aprofitar la crisi dels refugiats per "alimentar el debat independentista", si bé ha confirmat que membres del seu partit assistiran avui a la manifestació de Barcelona en favor d'acollir aquestes persones. La diputada de Ciutadans Sònia Sierra ha exigit al govern espanyol que ha de complir amb els seus compromisos d'acollir els refugiats que fugen de la guerra. Sierra ha recordat que el compromís del govern espanyol, assumit davant de les autoritats europees, preveia l'acollida de 17.000 refugiats i en aquests moments només han arribat a l'estat espanyol a l'entorn d'un miler.

Òmnium Cultural

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha subratllat durant la manifestació que Catalunya podria ajudar "molt millor" els refugiats si tingués un estat propi. En declaracions als periodistes abans de participar en la manifestació 'Volem acollir', Cuixart ha remarcat que aquesta és una jornada de "dignitat" perquè el país demostra que és un "poble d'acollida i solidari", però també de "vergonya", perquè es pot constatar "com l'estat espanyol i la UE estan tancant els ulls a una realitat que és que avui hi ha centenars de milers de refugiats a les portes d'Europa". "És per això que també reclamem un estat propi", ha indicat.

Sindicats

Els secretaris generals de CCOO i UGT, Joan Carles Gallego i Camil Ros, han reclamat a la Unió Europea un canvi en el seves polítiques en relació amb els refugiats per permetre que els països europeus siguin una terra ''d'acollida'' amb dignitat i amb tots els drets per aquestes persones que fugen de la guerra. Joan Carles Gallego ha denunciat que ''no pot ser que Europa respongui amb murs, que Espanya respongui amb restriccions i Catalunya respongui amb limitacions a l'exercici ple dels drets a la ciutadania'' d'aquests refugiats. Camil Ros ha manifestat que ''malauradament'' quan es parla d'Europa no és parla d'una Europa social sinó de ''l'Europa de la troica'' i dels refugiats. Per als sindicats, mobilitzacions com la manifestació de la 'marea blava' han de servir justament per obligar a les autoritats europees a canviar de polítiques.

stats