Societat 12/07/2019

Colau demana per carta que Forn pugui assistir al ple de cartipàs de dimarts

L'alcaldessa fa arribar la petició als advocats perquè el Suprem doni permís al pres polític

Ara
2 min
Ada Colau durant la sessió constitutiva de l’Ajuntament de Barcelona.

BarcelonaL'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha demanat per carta que Joaquim Forn pugui participar en el ple que dimarts vinent se celebra a l'Ajuntament de Barcelona. En un escrit amb data del 5 de juliol, remès a l'advocat Francesc Homs, Colau demana que el pres polític acudeixi a un ple "extraordinari" de "caràcter organitzatiu".

"Al mateix temps, des d'una perspectiva més general, tinc especial interès en traslladar-los la meva plena disposició a realitzar les gestions que es considerin convenients i adequades per permetre al Sr. Forn l'exercici de les funcions de regidor de l'Ajuntament de Barcelona", diu Colau, que remarca "l'obligació i voluntat ferma" de fer tot el que sigui necessari per "garantir el ple exercici de tots els membres de la corporació i del Sr. Joaquim Forn en particular", donant resposta així a "l'inequívoc compromís" de defensa dels "principis democràtics dels drets polítics" del conjunt de ciutadania de Barcelona.

Colau recorda, amb un clar missatge al Suprem, que Forn va participar en "la sessió constitutiva de l'Ajuntament", que es va ajustar "en tot moment" a les "determinacions contingudes a la normativa" i en particular als "termes" de l'"autorització" que el Suprem va dictaminar perquè Forn pogués assistir al ple constitutiu de l'Ajuntament.

La Fiscalia, que s'ha oposat a l'assistència del líder de JxCat al ple de cartipàs de dimarts, ja s'havia oposat a la possibilitat que Forn participés al primer ple de l'Ajuntament, el que va investir Colau com a alcaldessa. Tot i això, el Suprem finalment va permetre que el polític català hi assistís.

Si finalment el Suprem no permet a Forn sortir de la presó de Sant Esteve Sesrovires, ERC i JxCat ja van sol·licitar al govern municipal que un regidor de BComú s'absentés de les votacions per respectar les majories.

En nom del grup municipal de Junts per Catalunya, el regidor Jordi Martí ha defensat que la decisió de la fiscalia els "indigna" -però fins a cert punt ja no els "sorprèn"- i ha remarcat que Forn té el "100% dels seus drets com a electe" perquè no ha sigut ni inhabilitat ni suspès. "Desitgem que se li respectin els drets polítics, els té tots intactes", ha defensat. També el republicà Ernest Maragall ha criticat la decisió i ha posat en dubte que, com diu la Fiscalia, la presència de Forn en un ple de cartipàs pugui suposar risc de reiteració delictiva o alterar la convivència.

La carta de Colau perquè Forn pugui assistir al ple
stats