Societat 05/07/2016

Barcelona prohibeix els 'segways' al front marítim de la ciutat

Les empreses de lloguer lamenten que el veto provisional sigui just a l’estiu

Arnau Garcia
2 min
Un grup de turistes desplaçant-se amb segway davant la platja.

BarcelonaL’Ajuntament de Barcelona va prohibir ahir provisionalment la circulació de segways per la zona del front marítim. Malgrat que es tracta d’una mesura temporal, mentre es prepara una regulació definitiva, les companyies que lloguen vehicles de mobilitat personal d’aquest tipus ja van mostrar ahir la seva incomprensió davant el veto. Per exemple, el soci propietari de Fun Segway Barcelona, Lluís Descàrrega, lamenta que la decisió arribi just a l’estiu, quan tenen més feina.

La intenció del consistori barceloní és definir una nova legislació que generi consens entre les empreses del sector i la resta de grups polítics. Tal com corroboren des de les companyies de lloguer, els contactes van començar fa una setmana. Alhora, fonts municipals admeten que serà “un procés llarg”, perquè s’ha de classificar una àmplia gamma de vehicles, i després definir per on poden circular i amb quines condicions. La decisió de l’Ajuntament que més ha desagradat al sector, però, és que no els renovaran els permisos mentre no s’enllesteix la nova regulació.

Des del consistori apunten que la seva voluntat és “garantir una mobilitat sostenible” i reduir la pressió sobre els vianants. Amb el veto als segways a la zona compresa entre l’Hotel Vela i el carrer Marina pretenen descongestionar el passeig Marítim, mentre es protegeixen “els actors més febles de la piràmide de la mobilitat, els vianants”. L’Ajuntament admet que aquest tipus de vehicles “faciliten un nou tipus de mobilitat”, però remarquen que poden ocasionar “disfuncions” en algunes zones de la ciutat, com a Ciutat Vella.

A més, el govern municipal es felicita d’estar preparant “una regulació pionera a Europa”, tot i que apunta que hauria de ser la Direcció General de Trànsit (DGT) qui decidís per on pot passar cada tipus de vehicle. “No podíem esperar eternament”, avisen des del consistori.

“Potser haurem de tancar”

“Si aquesta decisió l’haguessin pres al novembre no hauria passat res, però aquesta prohibició en temporada turística ens pot enfonsar el negoci”, apunta Descàrrega. El propietari d’una de les empreses que lloguen aquest tipus de vehicles a Barcelona assegura que des del sector no entenen la decisió, justament ara, quan ja estaven en converses amb l’Ajuntament. A més a més, el soci de Fun Segway critica que s’ha assabentat per la premsa que no li renovaran la llicència.

La majoria dels treballadors de la desena d’empreses que ofereixen el servei de lloguer d’aquest tipus de vehicles comparteixen aquesta impressió. Els empleats asseguraven ahir que no tenen constància d’aquesta decisió, però deien que seria “una mala idea”, que fins i tot podria comportar que els establiments on treballen haguessin de tancar. Descàrrega assegura que es posaran en contacte amb el consistori, perquè lamenta que no sap què fer amb les rutes que té programades els pròxims dies.

Malgrat les queixes de les companyies que ofereixen aquests serveis, les restriccions entraran en vigor la setmana que ve. L’Ajuntament de Barcelona ha deixat clar que acompanyaran la mesura d’una campanya informativa, en la qual s’especificarà les condicions de circulació de cada tipus de vehicle, i a les sancions a les quals es poden enfrontar si incompleixen la regulació. Mentrestant, el consistori ha anunciat que intensificarà la presència de Guàrdia Urbana per augmentar la vigilància sobre els vehicles que no estiguin homologats.

stats