Societat 22/10/2016

Colau promet 8.800 pisos de lloguer social

El consistori vol invertir 1.666 M€ fins al 2025 per sumar mil nous habitatges cada any

Ara
2 min
Colau promet 8.800 pisos de lloguer social

BarcelonaL’Ajuntament de Barcelona va presentar ahir un nou pla sobre l’habitatge municipal. El govern d’Ada Colau busca pal·liar amb nova oferta de lloguer social les tensions en el parc d’habitatge, que estan provocant fortes desigualtats i fent que les famílies més vulnerables tinguin greus problemes per accedir a un pis a la ciutat.

La tinent d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, i el regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner, van presentar ahir el Pla pel Dret a l’Habitatge, que promet construir uns 1.000 habitatges d’ús social cada any fins al 2025. Això vol dir sumar al final d’aquest període 8.854 pisos nous, el 80% dels quals es destinaran a lloguer social. Actualment, el consistori incorpora uns 200 pisos de nova construcció cada any per a aquestes finalitats.

La inversió total prevista, de 1.666 milions d’euros, incrementa en un 77% la prevista en l’anterior pla del 2008 -que parlava de 756 milions- i que tenia vigència fins l’any passat. L’actuació, a més, permetrà crear 29.000 llocs de treball directes durant aquest decenni, segons Montaner.

L’Ajuntament va remarcar ahir que el pla posa sobre la taula l’emergència social, el bon ús de l’habitatge, les noves promocions en el sector i l’impuls de la rehabilitació d’edificis per convertir-los en llars. Tal com va explicar Ortiz, aquest és el primer pla que es basa en la premissa que l’habitatge és un dret i un servei públic. Les tensions que viu actualment el preu de l’habitatge a la ciutat, tant en la venda com en el lloguer, estan dificultant que tothom hi tingui accés, va afegir.

Segons la tinent d’alcalde, cal abordar l’emergència residencial i la mobilització de pisos buits, així com neutralitzar la realitat que s’està imposant respecte a aquesta qüestió amb “canvis estructurals”. “Volem arribar a un nou paradigma i a un nou model”, va afegir Ortiz. La falta de llars és, va recordar, la primera causa de risc d’exclusió social de la ciutadania.

Col·laboració institucional

L’aprovació del pla, que encara ha de rebre la validació de tots els partits polítics del consistori i de la ciutadania, també permetrà incrementar la partida d’ajuts al pagament del lloguer. El consistori també vol augmentar els recursos que es destinen a la rehabilitació d’habitatges.

Per dur a terme aquestes actuacions, l’Ajuntament ha comptat amb la col·laboració econòmica de la Generalitat i altres organismes. En concepte de política d’habitatge en el marc del Consorci de l’Habitatge de Barcelona, el Govern podria arribar a aportar fins a 2.000 milions. Si es tenen en compte les aportacions d’altres actors públics i privats, la suma total es podria elevar fins als 2.973 milions.

Actualment, l’Ajuntament és el propietari de l’1% dels habitatges de la ciutat, que sumats als que disposen les entitats socials, fa que el parc de pisos socials a la ciutat ascendeixi fins als 20.000 habitatges, el 15% del total. Tal com va recordar el regidor d’Habitatge, aquesta xifra encara està lluny de la mitjana de les grans ciutats europees, que se situa en els 100.000 pisos, i que espera assolir l’any 2025.

stats